2017-02-11 08:40:54• hírek • MTI/dps

A zenetilalom miatt állatok hangját sugározza egy szíriai rádió

Zene helyett állatok és madarak hangja hallható egy szíriai rádióban.  Birkabégetést és madárcsicsergést sugároznak csak az adásban, amióta az Idlíb tartományt ellenőrző dzsihadisták betiltották a zenét a rádióban.

"Meg akarom védelmezni a rádiómat, és senkit sem akarok feldühíteni" - mondta a Radio Fresh igazgatója, Raed Faresz telefonon a dpa hírügynökségnek. "Így a következő megoldással rukkoltam elő: zene helyett állatok és madarak hangját játszom le" - mondta. A Radio Fresh - mint arról a BBC is beszámolt -  a dalok szövegét leadja, de a zenét nem. Helyette a napszaktól függően különböző állati zajok hallhatók: reggel madárcsicsergés, délután birkabégetés és kecskemekegés, este pedig békabrekegés és bogarak hangja.

A 44 éves Faresz elmondta: a fura állati hangokat az iszlamisták könyörtelen jogértelmezésével szembeni "ellenállás" egyik formájának tekinti.

Az északnyugat-szíriai tartomány nagy része iszlamista szélsőségesek, közöttük az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló Fatah es-Sám Front, a korábbi an-Nuszra Front kezén van.

Amikor a fegyveresek megszállták a tartományt, figyelmeztették Fareszt, hogy le kell állítania a zenét és a női műsorvezetők szerepeltetését a rádióban. Először az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyveresei foglalták el a tartományt. Később jött a Fatah es-Sám Front, és ők is megismételték a figyelmeztetést.
"Nem szeretnek bennünket, mert mindenkit bírálunk" - mondta Faresz a rádió hír- és beszélgetős műsorairól. "Ötször támadtak rám. Szerencsére még mindig élek" - mondta nevetve.

A legsúlyosabb merényletet három éve követték el ellene, akkor az IÁ fegyveresei rálőttek, amikor hazafelé tartott. Két golyó találta el a vállán, a harmadik a tüdejét.
Nehéz az élet Idlíbben, ahol tucatnyi iszlamista csoport vetette meg a lábát, akik naponta új törvényeket adnak ki - mondta Faresz.

"Az ő szabályaik szerint meg kellett változtatnunk a hírműsoraikban leadott zenét. Először a londoni Big Ben óraütéseire cseréltük le a zenét. Háborús országban élünk, ezért most aknarobbanások és süvítő gránátok hangját játsszuk le a hírblokk elején és szívdobbanás hangjával fejezzük be a híreket" - tette hozzá.
A Radio Fresh FM a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni, demokráciát követelő tüntetések kezdete után két évvel, 2013-ban kezdett el sugározni.

Az iszlamisták azt is megparancsolták Faresznek, hogy férfiakkal váltsa fel a rádió 28 női munkatársát.
"Nem menesztettem őket. Kitaláltuk, hogy számítógépes programmal megváltoztatjuk a hangjukat, hogy úgy szóljon, mintha férfiak lennének" - mondta az igazgató. Majd hozzátette: "Inkább úgy hangzik most, mintha robotok beszélnének".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: