2010-12-12 12:53:37• hírek • MTI

A zene segít

Nyugtató hatással van a zenehallgatás a kórházi lélegeztető gépekre kapcsolt, súlyos állapotban lévő betegekre - derült ki egy új tanulmányból.

Annak érdekében, hogy kiderítsék, a kellemes dallamok valóban jótékony hatással vannak-e a súlyos állapotban lévő páciensek felépülésére, amerikai és ausztrál szakemberek olyan korábbi tanulmányokat vizsgáltak át, amelyek a zenehallgatással kiegészített, valamint a kizárólag általános ellátást biztosító kórházi kezelést hasonlították össze.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a zenehallgatás miként "működik", de valószínűleg a kikapcsolódás érzetét kelti, vagy valahogyan kommunikációba lép azokkal az agyterületekkel, amelyek az érzelmek szabályozásáért felelősek - írta egy e-mailben a Reuters hírügynökségnek Joke Bradt, a tanulmány vezetője, aki a philadelphiai Drexel Egyetem munkatársa.

A The Cochrane Library című szaklapban megjelent cikkhez felhasznált tanulmányok mindegyike azt vizsgálta, hogy miként érezték magukat a páciensek egy-egy zenei periódus meghallgatása után. A nyolc tanulmányból hét esetében a betegek maguk választhatták ki, hogy milyen zenét szeretnének hallgatni, míg az egyikben egy zeneterapeuta énekelt, vagy zenélt és az igényeikhez igazította a zenehallgatási periódusokat.

Természetesen a páciensek elől nem lehetett eltitkolni, hogy az általános, vagy a zenehallgatással kiegészített kezelésben részesülnek, így könnyen lehet, hogy csak azért érezték jobban magukat, mert hittek abban, hogy a zene tényleg képes segíteni - magyarázta a szakember. Mindazonáltal, ha a betegek jobban érzik magukat a zenehallgatástól, akkor nem számít, hogy ez csupán placebo hatás, vagy tényleg működik a dolog.

A zeneterápia egyszerű és olcsó megoldás, amelynek nincsenek mellékhatásai. Az egyetlen problémát az jelenheti, ha a páciens nem szereti a kiválasztott zenét, és emiatt, nemhogy ellazul, hanem tovább erősödik nyugtalansága. "Ezért valakinek mindenképpen ott kell lenni, hogy figyelje a reakciókat" és ha kell, lecserélje a zenét, vagy kezelje a hangerőt - mondta a szakember, aki szerint addig nem szabadna zenét játszani az öntudatlan állapotban lévő betegeknek, amíg valamelyik közeli hozzátartozójuk meg nem mondja, hogy pontosan milyen zenét szeret hallgatni a beteg.


A zenének jótékony hatása van
A zenének jótékony hatása van


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: