2007-05-22 19:39:14• hírek • Kis Csilla

A vízre vagyok allergiás!

viz A vízallergia valójában a vízre adott allergiás reakciót jelent

A nyári meleg és a strandszezon kezdetén érdemes foglalkoznunk egy valóban ritka allergiás reakcióval, melyet a vízzel való közvetlen érintkezés vált ki. Mit tehetünk, hogyan kezeljük a tüneteket?

Az "Aquagenic pruritis", vagy "Aquagenic urticaria" az allergiás betegségek azon fajtája, melyet a vízzel való kontaktus vált ki. A jelenség pontos diagnózisát sokszor nehezíti, hogy nem csak a páciensek, de az orvosok is nem a vízzel, hanem egyéb a fürdés, tusolás, vagy napozás során használt termékkel magyarázzák a reakciót.

A vízallergia valójában a vízre adott allergiás reakciót jelent, annak hőfokától teljesen függetlenül. A tünetek perceken belül jelentkeznek, erős viszketés, égető érzés, vörös kiütések formájában, s jellemzően a következő területeket érintik: mellkas, hát, karok és lábak. A reakció 10 perctől kezdődően akár órákon át is tartósan fennállhat.

A páciens életét jelentősen megnehezíti, mivel a tünetek épp úgy jelentkezhetnek egy otthoni tusolás alkalmával, mint nyáron, strandon való fürdőzés következtében. A jelenség pontos okai még ismeretlenek, de hátterében feltételezhetően a víz valamely összetevőjére - például klór, fluor - adott extrém bőrérzékenység áll.

A kezelés több módon valósulhat meg. Léteznek krémek, melyekkel a tünetek sikeresen orvosolhatók. Igénybe vehető fényterápiás eljárás, antihisztamin szedése és más, kezelőorvos által felírt készítmények. stop

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: