2013-02-04 10:35:47• hírek • Szatmár.ro

Vízparti találkozó a Vizes Élőhelyek Világnapján

A Szatmári Környezetvédelmi Ügynökség szervezésében a Vizes Élőhelyek Világnapja - február 2 - alkalmából a kismajtényi halgazdaság üléstermében helyzetfelmérő  megbeszélésre került sor - tudtuk meg az egyesület által küldött sajtóközleményből.

A rendezvényen az ügynökség munkatársai mellett a Román Madártani Egyesület Szatmári Osztálya két felnőtt és 10 fiatal madarásztaggal vett részt (a mikolai Gellért Sándor iskola Vanellus, a lázári iskola Aquila, a Ion Creangă iskola Larus, a Vasile Lucaciu iskola Strix csoportjából), míg az Erdélyi Kárpát Eegyesületet két személy képviselte.   

A halgazdaság olasz vezető tulajdonosa Nino Antonio Silvestri szívélyes, mosolygós arccal mindenkinek személyes kézfogással bemutatkozva fogadta a kiérkezőket. Az ülést Békéssy Erzsébet a Környezetvédelmi Ügynökség igazgatónője nyitotta meg, felvázolva az összejövetel célját és programját, melynek keretében előadásokra és madármegfigyelésre került sor.

Az ügynökség részéről vetített képes előadás keretében Ioan Man biológus a Világnap történetiségéről (1971, februárjában az iráni Ramsarban az angliai Slimbrige központú Vizélőhely Kutató Iroda kongresszust tartott, ott határozták el ezt a világnapot), valamint a vadvizek jelentőségéről, világméretű, országos és megyei helyzetéről beszélt, majd Pauliuc Csilla biológus, a Madártani Egyesület tagja, a téli vízimadár felmérés eredményeit, következtetéseit mutatta be román és magyar nyelven. Őt a halgazdaság vezetőjének, Silvestri úrnak szavai követték, aki a gazdaság gondjait, működését, a községi polgármesteri hivatallal szembeni elvárásait ecsetelte. Az EKE képviseletében hozzászólt még Kiss István a Túr menti Védett Területek felügyelője, Deák Szilvia és Zai Boglárka, mint diákmadarászok, valamint a község alpolgármestere.

Az ülés végén Békéssy Erzsébet igazgatónő az ügynökség részéről névre szóló elismerő Diplomát, egy kis ajándékcsomagot, a Madártani Egyesület részéről egy folyóiratot nyújtott át a madarász fiataloknak. Ezt követően Nino úr, - mert őt csak így kell szólítani - süteményekkel, üdítővel vendégelte meg a terített asztal mellett ülőket.
A baráti beszélgetések után a társaság kivonult a tóhoz, hogy a nagy teljesítményű távcsövekkel megcsodálhassák a vízimadárvilágot.

A gazdaság vezetője elárulta, hogy azért tartózkodik több ezer réce és igen sok vadliba a tavon már hónapok óta, (a fajok neveit már január közepén közöltük) mivel kukoricával rendszeresen etetik őket. A két hete még szinte befagyott tavon már alig volt jég, így az érdeklődő szemek viszonylag elég közelről meg tudták csodálni a vízen nyüzsgő, napfényben csillogó tollruhákat. A találkozó végén Nino úr barátságos mosollyal integetve búcsúzott a távozó vendégektől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: