2009-07-10 12:12:37• hírek • MTI

A vizelet lehet a jövő üzemanyaga?

Az ohiói egyetem kutatói felfedezték, hogy az emberi vizelet a jövő értékes üzemanyaga lehet. Egy kedvező adottságú katalizátorral ugyanis olcsón lehet belőle hidrogént nyerni.

Az eredmények komoly voltát Jon Edwards, a londoni székhelyű Királyi Kémiai Társaság szóvivője támasztotta alá: "a felfedezés nem csupán az autók kedvező energiaellátását oldhatja meg, hanem hozzájárulhat a szennyvizek hatékonyabb tisztításához is".

A kutatás eredményeit a Királyi Társaság szaklapja, a Chemical Communications adta közre. Gerardine Botte kémikusnak elektrolízissel sikerült a vizeletből hidrogént előállítania. "A vízhez képest a vizelet fő alkotóeleme, a karbamid-molekula négy hidrogénatomból áll, amelyek - és ez kulcsfontosságú - molekulán belüli kötései kevésbé erősek, mint a vízmolekula két hidrogénjéé" - magyarázza Edwards a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

A másik döntő tényező az olcsó katalizátor használata az elektrolízis során. "Egy új, nikkelalapú elektróda, és 0,37 Volt feszültség elegendő az elektrolízishez" - számolt be eredményeiről Botte. Összehasonlításképp: a víz elektrolíziséhez 1,23 Volt szükséges.

Az elektrokémiai folyamat alatt a karbamid felszívódik a nikkel-elektróda felszínén. Még ha nem is használnák a rendszert hidrogén előállítására, a szennyvíztisztításban akkor is óriási szolgálatot tehetne. Botte szerint ugyanis a jelenleg használatban lévő rendszerek túl drágák, és igen csekély a hatékonyságuk. "Nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, hiszen elegendő elektrolitot használnak világszerte a legkülönbözőbb területeken", - mondta a kémikus. Egyedül a vizelet magas sótartalma jelenthet gondot az eljárás során - vélekedett a kémikus.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: