2018-03-22 07:22:04• hírek • Bede Emőke

A víz világnapján iskolások látogatták meg a kakszentmártoni vízművet

A víz világnapját 1993 óta ünneplik, minden év március 22-én a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére hívják fel a figyelmet. Nem volt ez másként a kakszentmártoni vízműben sem.

Az Apaserv ebben az évben is színes programmal készült a gyerekek számára. A telephelyre érkezve a tanulókat egyből „bedobták a mély vízbe”, ugyanis egy interaktív bemutató segítségével megismertették velük, miként hozzák felszínre a sárerdei kutak mélyéből a vizet, melyből aztán homok segítségével választják ki a vasat és a magnéziumot. Mint elhangzott, a szatmári víz 120 méteres mélységről érkezik a felszínre, így az országos átlaghoz viszonyítva igencsak tiszta víznek mondható.
 

Ezt követően az iskolások megtekinthették a kémia és mikrobiológia laboratóriumot, ahol az Apaserv munkatársai be is mutatták, miként ellenőrzik a beérkezett vízmintákat. A gyerekek a vízmű számítógépes központjával is megismerkedhettek, ahol állandóan vigyázó szemek figyelik a kutak működését, illetve ellenőrzik, mennyi víz érkezik be és mennyi távozik.
 

Az elméleti információk után végre élőben is megtapasztalhatták a diákok, milyen lépései vannak a víztisztítási folyamatnak, ugyanis a vízmű munkatársai részletesen elmagyarázták nekik a tisztítómedencék működését. A vízműből való távozásukkor pedig egy kis meglepetéscsomagot is kaptak az Apaserv jóvoltából.
 

A víz világnapján tehát a gyerekek a saját szemükkel is láthatták, milyen hosszas folyamat eredményeként jut el a víz a kutakból az otthonukig. A legkisebb látogatóktól a legnagyobbakig mindannyian levonták a következtetést: minden csepp számít.









Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: