2008-01-16 15:30:51• hírek • Szatmar.ro

A vitamin túladagolás káros hatásai

A túl sok vitaminbevitel ugyanolyan káros házi kedvencünk szervezetére, mint azok hiánya.

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy az állatoknak minél több vitaminra van szükségük, ezért különböző baráti tanácsokra mértéktelenül táplálják kedvenceiket. Dr. Molnár Zsolt állatorvos a túladagolás veszélyeit ismerteti.

Az állatoknak is egy bizonyos vitaminmennyiségre van szüksége, ha ezt az adagot  folyamatosan túllépjük nem a várt hatást eredményezzük, hiszen néhány vitamin káros lehet az állat szervezetére. Az állati bélrendszer sokkal rövidebb mint az emberré, ezért a felszívódási idejük is kisebb, így nincs szükségük annyi vitaminra.

Az A vitaminra az egyik legfontosabb eleme a szervezetnek, hiszen a körömnek, bőrnek, szőrnek és csontnak is egyaránt fontos. Ha túladagoljuk teljes zavart képezhet a szervezet működésében. A kutya egy idő után nem eszik, csontozata tönkre megy, sántaság lép fel és a kalcium lerakodik az izületeiben.

A D vitamin hiány által jelentkező betegség az angolkór, amely lábelgörbüléssel jár. A kutyák gazdái ettől a betegségtől félnek leginkább, viszont a D vitamin nagyobb mértékben káros utóhatásokat eredményez. A D vitamin segít megkötni a kalciumot a csontban, viszont  túladagolása révén mobilizálódik a kalcium és kimegy a csontból így tönkreteszi az állat egész csontozatát. Egy súlyos kutya egy idő után már a saját lábán sem bír megállni.

A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti, a csontokba való beépüléshez K2-vitamin is kell, az A vitaminnak, a D-nek és a K2-nek az aránya a lényeg. A farkas táplálékában 4000 NE D 19000 A vitamin van, mégsem tapasztalható túladagolás. A K2 vitamint a tápban lévő sok szénhidrát miatt a megváltozott bélflóra már nem termeli megfelelő mértékben, ezért van rengeteg csontrendszerbeli probléma a kutyáknál.

Ha megvonjuk a szervezetből a folyamatos adagolást akkor javulás léphet fel és egy idő után az elváltozások is helyreállnak.

A vitamin túladagolásnál gyakori eset a kalcium és foszfor túlzott bevitele, amely túl sok mérték után szintén negatívan hat a csontokra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: