2018-07-24 10:35:11• hírek • Kocsis Zoltán

A visszavonuló és a megtorpanó sztár állná a CFR útját

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

A svéd Malmö ellen hazai pályán kezdi meg útját a Kolozsvári CFR a nagy álom, a Bajnokok Ligája csoportkör felé vezető úton.

A Craiova ellen 1-0-ra megnyert Román Szuperkupa-döntő és a Botosani elleni hazai 1-1-es bajnoki rajt után felemás érzésekkel várhatja a Malmö elleni BL-csatát a kolozsvári gárda. Az első két mérkőzés eredményeit tekintve elsőként az lehet az ember érzése: hiába vette át Dan Petrescu helyét a kispadon Edward Iordanescu, nem a támadások jelentik továbbra sem a csapat erősségét.


Persze, még csak a szezon elején vagyunk, ráadásul a nyáron vásárolt két csatár, a kameruni Robert Ndip També (a török második osztályú Adana Demirsporból érkezett) és az olasz Giuseppe de Luca (a harmadik ligás Virtus Entellától jött) még be sem mutatkozott a kezdőben. Érkezett továbbá a nyáron a baloldali védő Andrei Radu a ciprusi Arisz Limasszoltól, a horvát Mate Mates a középpálya közepére a Rijekától és a magyar válogatott Lang Ádám szintén a védősorba. Láthatjuk tehát, a vasutasok igyekeztek minden csapatrészt megerősíteni.


A távozók között csak egyetlen alapember van, Kevin Boliért 2.5 milliót fizetett kínai klubja. Srdjan Luchin a Viitorulban, Marius Coman a Kolozsvári U-ban, Laurentiu Rus a Iasi-ban, Alexandru Vlad a Voluntari-ban, Gabriel Dodoi és Bryan Nouvier a Sepsiben, a horvát Dino Spehar pedig az albán Kukesiben folytatja.


Nem volt ekkora mozgás a svédeknél, talán azért sem, mert ott javában tart a bajnokság. Ahol a Malmö eddig elmarad a várakozásoktól: 14 forduló után csak a 8. helyen áll a tabellán öt győzelemmel és ugyanannyi vereséggel. Talán ezért is igyekeztek rutinos játékosokkal erősíteni: Marcus Antonsson az angol Leeds Unitedből, Andres Christiansen a belga Genttől, a francia-amerikai Romain Gall pedig a svéd Sundsvallból érkezett. Távozott a 19 éves tehetség, Mattias Svanberg, érte 4,5 millió eurót fizetett az olasz Bologna, Dennis Hadzikadumicért pedig egy milliót az orosz Rosztov. Alexander Jeremejeff a svéd Hackenben folytatja – ahol akár a Craiova ellenfele lehet az Európa Ligában.


A CFR-nek nagyon oda kell figyelnie a Malmö a két csatárára (fotó). Az egyik a veterán, a szezon végén visszavonuló Markus Rosenberg. A korábban az Ajaxban és a Werder Bremenben villogó játékos a svéd foci egyik nagy ígéretének számított. Zlatan Ibrahimovic – aki mellesleg a Malmőben nevelkedett - árnyékából persze nem lehetett kitörni, de 123 német élvonalbeli meccse és 40 gólja nem piskóta, mint ahogy az sem, hogy megfordult a spanyol (Racing Santander) és az angol (West Bromwich) élvonalban is. Nem csak múltja miatt kell odafigyelni rá, idén 14 bajnokin 7 gólnál tart. Csak eggyel lőtt kevesebbet társa, Carlos Strandberg, aki néhány éve új csillagként tűnt fel, de sem az orosz CSZKA Moszkvában, sem a belga Brugges-ben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Malmőben új lendületet vehet karrierje, hisz még mindig csak 22 éves.


Ami a két keret statisztikai összevetését illeti, a CFR átlagéletkora egy évvel magasabb (27), értéke pedig pedig kilenc millióval nagyobb (24 millió euró) svéd riválisáénál.


Hogy mindez mit is ér, kiderül a következő egy héten.


Bajnokok Ligája selejtező:
Kolozsvári CFR – Malmö 19.00 Telekom Sport 1, TV Digi Sport 1,Look TV
Asztana (kazah) – Midtjylland (dán)
PAOK Szaloniki (görög) – Basel (svájci)
Dinamo Zágráb (horvát) – Hapoel Beer Sheva (izraeli)
Shkendija (albán) – Sheriff (moldovai)
Crvena Zvezda (szerb) – Suduva (litván)
Legia Varsó (lengyel) – Spartak Trnava (szlovák) 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: