2020-05-28 18:32:18• hírek • Szatmár.ro

A virtuális térben ballagtak el a Kölcsey Ferenc Főgimnázium végzősei

Rendhagyó módon, egy online közzétett videó formájában búcsúztak el csütörtökön az iskolától a Kölcsey Ferenc Főgimnázium végzősei

Nem volt korábban még példa rá, hogy a Szatmár megyei iskolák végzős osztályai közül bármelyiknek is ebben a formában kellett volna elballagnia, viszont az idei év szinte minden tervét fölülíró koronavírus-járvány új trendeket szab. A YouTube videómegosztó portálon pontban 17 órakor csendült fel a Gaudeamus igitur, melyet békeidőben az udvaron énekelt volna együtt az iskola közössége.


A tizenkettedik osztályos diákoktól először Pataki Enikő iskolaigazgató búcsúzott el. „Hirtelen véget ért számotokra az iskolás évetek utolsó féléve, épp attól fosztva meg, amit leginkább vártatok. Az utolsó hetek könnyezős, mosolygós napjaitól, az egymástól, tanáraitoktól való búcsúzástól, a ballagás felemelő, egyszerre ünnepélyes és meghitt perceitől. Csendessé, üressé vált az iskola, mert lényegétől fosztatott meg az, az őt élettel megtöltő gyermekzsivajtól. Nem csak az iskola épülete vált csendessé, de ti is. Tanácstalan szomorúság, bizonytalanság és talán harag, elkeseredés vette át annak a világgal szembenéző bátor dacnak, amely a ti évfolyamotokra annyira jellemző. […] Mert bármilyen furcsa is e csönd és távolság, sok mindenre ráébresztett mindannyiunkat. Hiányoztok nekünk, és hiányoztok egymásnak. Más hangsúlyt kaptak az elkoptatottnak tűnő szavak, a közösséghez tartozás fogalma, ereje, az önmagunkhoz, egymáshoz való hűség. […] A közelség fogalma ezúttal már nem a fizikai távolság hiányát, hanem az egymásra hangolódás parancsát jelenti. Mert együtt akkor is könnyebb, ha kilométerek választanak el egymástól. Összefogni egy közös célért akkor is lehet, ha nem nézhetünk egymás szemébe, csak egy képernyőn keresztül” – mondta el búcsúzta beszédében a patinás intézmény igazgatónője.



Búcsúbeszédet mondott minden végzős osztály egy-egy diákja, az osztályfőnökök, majd a tizenegyedikesek is elköszöntök. Tették mindezt mindannyian pont úgy, ahogy tenniük kellett, de mégis másként. A nézőközönség a képernyőkön figyelte az események sorát, a közvetítés ideje alatt viharossá fajuló szél és csapdosó eső pedig senkinek nem jelentett ezúttal problémát. A képsorok hűen adták vissza az idei tanév másságát, az elmondott beszédekből kicsengett az egymás társasága iránti vágyódás, illetve érthető módon némi csalódottság is.





Az esemény a klasszikus ballagások szinte minden fontos mozzanatát megőrizte, tekintsék meg önök is, az alábbi felvételen:
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: