2013-02-23 16:38:34• hírek • MTI

A világon mindenütt jobb érzés adni, mint kapni

A világon mindenütt jobb érzés adni, mint kapni - erre jutottak egy kanadai tanulmány szerzői 126 ország 234 ezer lakosának megkérdezésével.

A válaszadók szerte a világban egybehangzón azt felelték, hogy jó érzés töltötte el őket amiatt, hogy adományoztak. A jelenség éppúgy áll gazdag, mint szegény országokra, ahogy szegényebb és tehetősebb emberre. Nincs különbség a demokratikus és a diktatórikus társadalmakban élők között, és nem számít a korrupció elterjedtsége és mélysége sem.

A megkérdezett emberek sokkal könnyebben fel tudtak idézni emlékezetükből olyan vásárlást, amikor más számára vettek valamit, mint amikor maguknak - írja a LiveScience tudományos portál.

"Meglátásaink azt sugallják, hogy a lelki jutalom, amelyet mások segítésével kapunk, mélyen gyökerezhet az emberi természetben, mivel megmutatkozik különböző kultúrákban és gazdasági környezetben" - mondta Laura Aknin, a kanadai Simon Fraser egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője. Hozzátette, hogy evolúciós szemszögből az érzelmi jutalom az önzetlenségért segítheti az emberiség hosszú távú fennmaradását.

A tanulmány az Amerikai Pszichológiai Társaság Personality and Social Psychology című folyóiratában jelent meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: