2019-12-22 14:56:12• hírek • Bajnai Botond

Leleplezték az Antikommunista Ellenállás Emlékművét Szatmárnémetiben – Képgaléria!

Fotók: Bajnai Botond
Fotók: Bajnai Botond

A kommunista rezsim harminc évvel ezelőtt való megdöntésének, és a forradalom elesettjeinek állít emléket a Szatmárnémeti újközpontjában leleplezett emlékmű.

 

Egyházi ceremóniával vette kezdetét vasárnap 13 órától az Antikommunista Ellenállás Emlékművének avatási ceremóniája az Október 25-e Téren: az ortodox, a görög katolikus, a római katolikus és a református egyházakat képviselő papok és lelkipásztorok kértek áldást az emlékműre, békét az országra és csendes nyugodalmat azoknak, akik 30 évvel ezelőtt elestek a kommunista rezsimmel szembeni ellenállás közepette.
 

Ezt követően Radu Bud kormánymegbízott olvasta fel Ludovic Orban miniszterelnök üzenetét, majd Kereskényi Gábor polgármester szólt az egybegyűltekhez.
 

Utóbbi elmondta az Antikommunista Ellenállás Emlékművének rozsdás tömbje a reánk nehezedő állampárt monolitikus hatalmát jelképezi. Illeszkedik a korszak légkörét mindmáig érzékeltető újközpont épített örökségébe. Az elnyomó hatalmat az ellenállók ereje repesztette szét, akárcsak az emlékműben egy repedést idéző központi fényes fémcsík.
 

„Az ellenállásnak és a hős ellenállóknak állít emléket ez a mű, mindazoknak, akik életüket, szabadságukat áldozták, egy magát igazságosnak, emberközelinek mondó, de alapvetően hazug és elnyomó rendszerrel szemben. Az emlékmű tágabb régiónkat, Kelet-közép Európát is felöleli. Szerepel rajta Berlin, Prága, Budapest neve, valamint a romániai ellenállás helyszínei közül Zsil völgye, Brassó, Temesvár és Bukarest. Az emlékművön méltó helyükre kerülnek az 1989-es decemberi forradalomban elhunyt szatmáriak is” – értelmezte az emlékmű által megelevenített koncepciót a polgármester.
 

Az ünnepi beszédeket követően megtörtént az emlékmű leleplezésre, mely megtiszteltetés Kereskényi Gábor polgármesternek és Győri Csaba nagybányai szobrásznak, az emlékmű megformálójának jutott. A lepel lerántását az egybegyűltek hangos tapssal díjazták.
 

Mindezek után koszorúzással, majd katonai parádéval ért véget az esemény.

 

Fényképkiállítás nyílt az 1989-es forradalom 30. évfordulójának jegyében

Az emlékműavatást követően a jelenlévők közül sokan a Szatmár Megyei Tanács galériájába vonultak át, ahol a Szatmár Megyei Múzeum kiállítást szervezett „Az 1989-es forradalom szatmárnémeti eseményei képekben” címmel.
 

Az érdeklődők itt megtekinthették azokat a fényképeket, amelyeket Martin Sarca és Gheorghe Iancu fényképészek készítettek 30 évvel ezelőtt, bemutatva a forradalom eseményeit a város különböző pontjain. A fényképek ma a Megyei Múzeum archívumának tulajdonai.
 

A kiállítás-megnyitó során ugyanakkor a Megyei Tanács díjazta azokat a még életben lévő ellenállókat, akik jelen voltak 30 éve Szatmárnémeti főterén és kiálltak a kommunista rezsimmel szemben.
 

Az eseményen összesen 60 oklevelet és emlékérmet osztottak ki.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: