2019-12-20 11:17:29• hírek • Szatmár.ro

30 háborús emlékművet és síremléket újítottak fel

Végéhez ért a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Múzeum közös, a Szatmár megyei háborús emlékművek és síremlékek felújítása nevet viselő projektje. November végén hivatalosan is átvették az utolsó felújított emlékműveket: a bábcai és a csonkástelepi háborús tömegsírok síremlékeit, illetve a batizi és a szatmárzsadányi hősök emlékművét - számolt be a hírről weboldalán a Szatmár Megyei Tanács 

2018-ban és 2019-ben összességében 30 világháborús emlékmű és síremlék került felújításra, különböző állagmegörző munkálatokat végeztek rajtuk, megtisztították őket, ahol szükséges volt, ott gránitbevonatot készítettek, javították és pótolták a díszítőelemeket és a feliratokat, új járdákat és szegélyeket öntöttek, kerítést javítottak és festettek stb.


A rehabilitálási munkálatokat Radu Octavian Ardelean, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója felügyelte. A munkálatok eredményéről a jövő év elején egy kiállítás keretében számol be a Szatmár Megyei Múzeum, ahol az érdeklődők megtekinthetik majd az említett emlékművekről a felújítás előtt és után készült felvételeket. Ugyanakkor a múzeumban egy fényképalbum összeállításán dolgoznak, melyben szerepel majd a Szatmár megyében található valamennyi háborús emlékmű és melynek megjelenése szintén jövő év elejére várható.


A felújított emlékművek teljes listája ide kattintva tekinthető meg.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: