2010-11-03 15:06:42• hírek • Szatmar.ro

A világelittel vívnak a szatmáriak

November negyedikén, csütörtökén Franciaországban gyűl össze a nemzetközi vívóélet krémje, mivel ott, pontosabban Párizsban veszi kezdetét a sportág világbajnoksága. A tornán jelentős szatmárnémeti különítmény is képviselteti magát, hisz a román férfi párbajtőr válogatott szakmai munkáját Csiszár Ferenc, a Szatmárnémeti Sportklub edzője vezeti.

Ám nem csak a padon, de a páston is jelentős lesz a szatmári képviselet, mivel a keretet a konstancai Cosmin Kortyanun kívül Sportklub versenyzője, Pop Adrian, valamint Árkosi Bertalan és Tardi Ottó alkotják. Utóbbi két sportoló a Nagyváradi CSM együttesében vív, ám ők is Szatmárnémetiben tanulták a sportág alapjait. Érdekesség továbbá, hogy a Pop, Árkosi és Csiszár költségeit a román szakszövetség fedezi, Tardi és Kortyanu számláit viszont klubjaik állják.

A román delegáció tagjai csak egyéniben indulnak a világbajnokságon, csapatban nem. Ennek egyik oka, hogy így négy nappal rövidebb a párizsi tartózkodási idejük, így komoly összeget spórol meg a szövetség illetve a klubok, másrészt viszont a férfi párbajtőr csapatverseny lekerült a 2012-es londoni olimpia programjáról.


A párbajtőr-válogatott  Szatmárnémetiben készült a vb.-re
A párbajtőr-válogatott  Szatmárnémetiben készült a vb.-re


Egyéniben nem kevesebb, mint 199 párbajtőröző indul, versenyüket két nap alatt bonyolítják le: pénteken a legjobb 64 sportolót magába foglaló főtáblára jutás a cél, a szombati nap végén pedig eredményt hirdetnek. A főtáblára való feljutás mellesleg igen bonyolult: előbb kiemelnek 16 vívót, aki eleve tagja lesz a szűk elitnek. További 16-an nem vesznek részt a csoportküzdelmekben, csak ezt követően az onnan továbbjutókkal szállnak harcba azért, hogy bekerüljenek a legjobb 64 közé.

„A népes mezőny miatt már a 64 közé is igen nehéz lesz bejutni, ha ez sikerül majd valamelyik versenyzőnknek, az már jónak mondható, onnan pedig már minden lehetséges. Mindenesetre a szövetség nem a férfi párbajtőrözőktől várja az érmet, hanem a nőktől és a férfi kardozóktól. Ez a világbajnokság még nem számít a 2012-es olimpiára való kijutás szempontjából, a kvalifikáció Londonra csak a jövő évi versenyekkel kezdődik" vázolta fel az esélyeket és a célokat az elutazás előtt Csiszár mester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: