2010-10-29 10:47:07• hírek • MTI

A világbékét leginkább Libanonban veszélyeztetik

A nemzetközi béke és biztonság szempontjából Libanon jelenti a legkritikusabb problémát - legalábbis ezt mondta az ENSZ libanoni különmegbízottja a világszervezet Biztonsági Tanácsának adott tájékoztatásában.

Terje Roed Larsen csütörtökön úgy vélekedett, hogy a libanoni helyzet a különböző fegyveres milíciák léte miatt "hiperveszélyes", s ezeket a csoportosulásokat, mint például a síita Hezbollahot sürgősen le kell szerelni. " Nyilvánvaló, hogy ezek a fegyverek nem a Holdról jönnek" - tette hozzá.

"Szemünk előtt itt van egy térség, amelyet szelek tépáznak. S a szélvihar közepén egy sátor áll, amelyet két oszlop tart: az egyik oszlopot a palesztinok jelentik, a másikat pedig Libanon. S ha e két oszlop bármelyike kettétörik, az egész sátor összeomlik" - fogalmazott az ENSZ-különmegbízott újságíróknak nyilatkozva. "Más szavakkal: ha a libanoni helyzet destabilizálódik, attól tartok, hogy ennek hatása lesz az egész térségben" - mondta magyarázatként.

New Yorkban csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögött tanácskozott Ban Ki Munnak, a világszervezet főtitkárának a legutóbbi libanoni jelentéséről. Ennek kapcsán Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet úgy vélte: Szíria felháborító módon semmibe veszi Libanon szuverenitását, és továbbra is fegyverrel látja el a libanoni Hezbollahot.

A szír ENSZ-nagykövet viszont cáfolta, hogy országa fegyvereket adna a libanoni milíciáknak: szerinte Susan Rice nyilatkozatai teljes ellentmondásban vannak számos, a libanoni pozitív változásokra vonatkozó ténnyel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: