2012-05-31 18:44:00• hírek • Kocsis Zoltán

Felmérés készül a Szamosról és a Tiszára gyakorolt hatásáról

„A Szamos folyó ökológiai állapotfelmérése, a Tisza folyó ökológiai állapotára gyakorolt hatásának vizsgálata" címmel projektindító konferenciára került sor csütörtökön a Kossuth-kertben található Zöld Házban. Az esemény szervezője a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség volt és részt vettek a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség képviselői is.

A konferencia apropója, hogy a két intézet egy átfogó kutatást indít, amelynek célja felmérni a Szamos állapotát és a Tiszára gyakorolt hatását. Az Európai Unió átal finanszírozott kutatás költségvetése 144.000 euró és 2013 februárjában ér véget. A Szamoson összesen 15 mérési pontot hoznak létre (ebből tíz van Erdély területén) és olyan értékeket mérnek majd, mint a víz nitrogén, foszfát vagy oldott oxigén-tartalma, hőmérséklete, tápanyagterhelése. Vizsgálják az élővilágát is, tíz élőlénycsoportban: csigák, kagylók, piócák, rákok, kérészek, szitakötők, poloskák, álkérészek, vízbogarak, tegzesek.

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője

„A projekt általános célja a tudományos háttér biztosítása a Duna-vízgyűjtő területének gazdálkodási tervezéséhez illetve mintatanulmány készítése a folyók ökológiai állapotváltozásainak modellezéséhez", mondta dr. Csipkés József, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársa.

A konferencia előtt kiállítás nyílt az épület előteremében Antal Annamária, Varga Bernáth Diána, Lepedus Ildikó, Muhi Sándor, Szemák-Papp Zsuzsa, Révész Csaba, Kovács Emil Lajos és Szodoray-Parádi Hajnalka képzőművészek alkotásaiból. A tárlatot egy hónapig lehet megtekinteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: