2010-09-08 11:09:57• hírek • Sárközy Júlia/MTI

A világ legnehezebb futóversenye

A világ leghosszabb, legnehezebb és legmagasabb futóversenyét tartják az olasz Alpok csúcsai közt. Az útvonalat elsőként egy orvoscsoport próbálta ki.

Szeptember 12-én délben az olaszországi, de francia ajkú Valle d'Aosta tartományból, Courmayeurból indul az óriások futamának, Tor des Géants-nak elkeresztelt futóverseny, amelynek ugyanitt lesz az érkezési pontja is. A becslések szerint az első versenyzők az indulástól számított harmadik napon kezdenek majd célba érni.

Háromszázharminc kilométer hosszú ultramaratonról van szó majdnem mindvégig kétezer méter magasban, az összes 4 ezer méter feletti csúcs érintésével. A résztvevők végigfutnak a fehér Mont Blanc-on, a rózsaszínben csillogó Monte Rosán, a Cervinón és a nagy paradicsom Gran Paradisón. Optimális időjárási feltételekkel, az edzettebbek szeptember 15-re fejezhetik be a versenyt, ha esik, esetleg havazik, még több időre lesz szükségük. A szervezők szerint az utolsók egy hétig is futhatnak az embert próbáló távon, de a szabályzat 150 órában korlátozza a maximális futási időt.

Az olasz sajtó által máris flúgos futamnak elnevezett verseny vonza az extrémsportok szerelmeseit: 17 országból 346-an jelentkeztek. Legtöbben olaszok neveztek be, 168-an, közöttük 12 nő is, és olasz a legfiatalabb résztvevő is, a 21 éves Marco Forabosco. Az idősebbek csoportját a szintén olasz, 72 éves Vittorio Girodo vezeti. A harminc éve hegymászó és amatőr futó Girodo biztosan érzi, lesz ereje a verseny teljesítéséhez. Mégis úgy nyilatkozott, maga is elcsodálkozott, mekkora bátorsággal iratkozott fel a futásra.


Monte Rosa
A Monte Rosa bércei


A verseny útvonalát Pietro Trabucchi pszichológus, a veronai egyetem mozgástudományi tanszékének tanára rajzolta meg, és ki is próbálta tavaly szeptemberben két orvoskollégával. "Kétségeink voltak, hogy egyáltalán teljesíthető-e egy ilyen verseny, és milyen reakciókat válthat ki. Végigszenvedtük mi is, azt azonban sose gondoltuk volna, hogy több mint háromszázan jelentkeznek rá" - hangoztatta.

A helyi ösvényeken zajló verseny résztvevői hátizsákban vihetnek magukkal élelmiszert. Folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak majd; 43 állomáson aludhatnak, cipőt cserélhetnek. "Egy ilyen versenyhez nem elegendő a fizikai felkészültség. Ennél is többet számít a motiváció és a pszichológiai erő. A fáradtság, a hideg, az emelkedők, az oxigénhiány kiszámíthatatlan nehézségeket teremthet"- mondta Trabucchi.


Courmayeur

Coumayeur település


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: