2010-04-26 16:43:00• hírek • MTI

A világ legkissebb mikroszkópja

A világ legkisebb és legkönnyebb, lencse nélküli, távgyógyászatban használható mikroszkópját fejlesztette ki egy amerikai mérnök - számolt be róla a Science Daily című tudományos portál.

Az új képalkotó technológia (angol elnevezése alapján: LUCAS) gyökeresen átalakíthatja az orvoslást. Aydogan Ozcan, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatársának találmánya nem lencséket alkalmaz a nagyításhoz, a LUCAS-rendszer holográfiás felvételeket készít a testben található mikrorészecskékről és sejtekről: fénykibocsátó diódával világítja meg az "objektumot", és digitális szenzorral rögzíti a felvételt. A technológia segítségével vérmintákról és más folyadékokról készíthetnek felvételeket, amelyeket számítógépes program elemez.

Az új mikroszkóp mindössze 46 gramm tömegű, nagysága körülbelül akkora, mint egy tyúktojás. A kompakt eszközhöz csupán USB-csatlakozás szükséges, amellyel okostelefonhoz, PDA-hoz vagy számítógéphez kapcsolódik, majd az áttöltés után a rendszer a kórházba, a szakemberekhez továbbítja a felvételeket. A készülékbe apró csip segítségével jut be a vér- vagy nyálminta. A mikroszkóp képes pontosan azonosítani például a vörösvértesteket, a fehérvérsejteket vagy vérlemezkéket is.  A hordozható, kompakt mikroszkóp kiváló eszköze lehet a távgyógyászatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: