2011-06-30 09:25:31• hírek • MTI

A világ legfurább versenyei

A feleségcipelő világbajnoksággal pénteken indul Finnországban a fura világversenyek nyári szezonja, amelynek során mocsárfociban, mobilhajításban, léggitározásban és bogyószedésben is összemérhetik "tudásukat" a vállalkozó kedvűek.

Aki szokatlan, ámde szórakoztató "sportversenyekre" vágyik - akár nézőként, akár résztvevőként - annak idén nyáron is érdemes Finnországba látogatnia. Bár a szokásos finn meztelen futást már megtartották, a furábbnál furább világbajnokságok sora még csak most kezdődik.

Pénteken és szombaton tartják a feleségcipelő vb-t. A versenyt, amelynek Sonkajärvi ad otthont, ugyan csak 1994 óta rendezik meg, ám a gyökerei sokkal régebbre nyúlnak vissza. A legenda szerint ugyanis a helyi férfiak a környékbeli falukból rajtaütésszerűen, a hátukon cipelve rabolták el a nőket. Manapság a nők és a férfiak csapatban dolgoznak: a részt vevő férfiaknak egy több mint 250 méter hosszú, homokos és vizes árkot is magában foglaló pályán kell végigcipelniük partnerüket, akinek 17 évnél idősebbnek kell lennie és legalább 49 kilót kell nyomnia. Az eddigi rekord 1 perc 6 másodperc.

A tapasztalatlanabb versenyzők a világverseny honlapján (www.eukonkanto.fi) tippeket is találhatnak, hogyan a legcélszerűbb "fogást találni" partnerükön, és hogyan érdemes edzeni a megmérettetésre. A kétnapos eseményen, amelyen csapat- és sprintversenyt is rendeznek, a győztesek igazi nyári jutalmat kapnak: feleségük súlyának megfelelő mennyiségű sörrel térhetnek haza - olvasható a BBC portálján található turisztikai ajánlóban.

Két héttel később, július 15-én és 16-án rendezik meg a mocsárfoci világbajnokságot Ukkohallában. A mocsárfoci nem sokban különbözik a normális futballtól. A fő különbséget a pálya jelenti, a mérkőzéseket ugyanis egy mocsaras, lápos területen tartják, így a hatfős csapatok gyakran térdig érő sárban próbálják rúgni a labdát a kétszer 10 perces játékidőben. A mocsárfocit eredetileg sífutók találták ki, hogy a lápos területet kihasználva intenzívebbé tegyék nyári edzésüket. Az első versenyt 1998-ban rendezték meg, az időközben nemzetközivé lett megmérettetésen tavaly már 57 csapat indult.


Feleségcipelésből is lesz világversenyFeleségcipelésből is lesz világverseny


Bár az egyik tavalyi döntős tragikus halála után a szaunázási "állóképességi" világversenyt idén már nem hirdették meg, augusztusban két különleges rendezvény is várja Finnországban a közönséget. Augusztus 20-án tartják a mobiltelefon-hajító világbajnokságot, amelyet 2000 óta szerveznek meg az ország délkeleti részén található Savonlinnában. Az indulók több kategória között is választhatnak: van, ahol a távolság számít (a 10. világverseny győztesének például 79,6 méterre sikerült eldobnia mobilját), de a "szabad stílusú" számban például a dobás koreográfiája és esztétikája alapján pontozzák a versenyzőket.

Finnországba sereglenek augusztusban a nemzeti léggitár versenyek győztesei is, hogy Ouluban mérhessék össze tudásukat a léggitár világbajnokságon, amelyet eredetileg ugyan az Oulu Music Video Festival vicces kísérőprogramjaként rendeztek meg először 1996-ban, mára azonban jelentős eseménnyé nőtte ki magát. Az augusztus 24. és 27. között zajló viadalon a teljesen amatőröknek is megadják az esélyt: a "sötét ló selejtezőben" bárki indulhat a "léggitár koronáért", amelyet az elmúlt két évben egy francia versenyző vihetett haza.

A szezon a szeptember eleji bogyószedő világbajnoksággal zárul, amelyet Suomussalmiban rendeznek meg. A részt vevő csapatoknak egy órájuk van arra, hogy a lehető legtöbb vörös áfonyát szedjék, a győztes pedig természetesen az lesz, aki a legtöbbet gyűjti össze. Az eddigi rekord 27,98 kilogramm.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: