2010-04-18 22:44:25• hírek • MTI

A világ legfiatalabb uralkodója

A nagykorúságot elérve beiktatták hivatalába a világ legfiatalabb, már 3 évesen megkoronázott királyát a hét végén Ugandában.

A IV. Rukidi néven uralkodó Oyo Nyimba 1995-ben, apja szívroham miatt bekövetkezett váratlan halála után az ugandai Toro királya, de 18 éves koráig régensek látták el helyette az uralkodói feladatokat. Az ugandai batoro népcsoport 3 évesen megkoronázott fejeként 1995-ben Oyo Nyimba a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legfiatalabb uralkodó, "leváltva" a 18 évesen megkoronázott Mswati szváziföldi uralkodót.

Százezrek vettek részt a beiktatási ceremónián szombaton az Uganda nyugati részén fekvő Fort Portalban, a királyság székhelyén, ahonnét Toro 12. királyaként IV. Rukidi alattvalók milliói fölött fog uralkodni, bár inkább csak kulturális értelemben.

Az 1822-ben létesült torói királyság egyik Uganda öt hagyományos királyságának, amelyeket 1967-ben, öt évvel a függetlenség elnyerése után eltöröltek ugyan, de Yoweri Museveni 1993-ban helyreállított azzal a feltétellel, hogy a királyok nem politizálhatnak, csak kulturális tisztségeket láthatnak el. Toróban például az alattvalók csak az uralkodó által aláírt engedély birtokában házasodhatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: