2011-07-05 09:32:48• hírek • MTI

Autópályaépítés másként

Átvállalná az észak-erdélyi autópálya elakadt építését a Kolozs megyei önkormányzat, amely tíz kilométeres szakasz megépítését tűzte ki célul, és tárgyalásokat kezdeményezett a munkálatok folytatásáról a többi érintett megyei önkormányzat vezetőségével.

A Bors és Brassó közötti nyomvonalon haladó, 415 kilométer hosszúra tervezett autópálya építését a román állam 2004-ben kezdte el, de eddig csak 52 kilométer épült meg Gyalu és Aranyosgyéres között. Emil Boc miniszterelnök kijelentette, hogy a kabinet támogatja az autópálya építésének folytatását, de ezt nem teheti bármilyen feltételekkel. A kormányfő arra utalt, hogy a román kormány és az autópályát építő amerikai Bechtel vállalat jelenleg tárgyalásokat folytat az autópálya építésének feltételeiről, konkrétan arról, hogy mennyibe kerül majd a korszerű út. A költségeket ugyanis eredetileg 2,2 milliárd euróra tervezték. De csak az eddig elkészült 52 kilométer megépítése egymilliárd euróba került a román államnak, így a végső összeg meghaladhatja az eredeti költség kétszeresét is.

A kormányfő emlékeztetett, arra hogy a román közlekedési minisztérium nemrég országos érvényű szabványárakat állapított meg, vagyis megszabta, hogy egy kilométer autópálya vagy országút megépítése legfeljebb mennyibe kerülhet. A kormány arról próbálja meggyőzni az amerikai vállalatot, hogy tartsa magát e paraméterekhez.

Az autópálya építésének elakadása miatt a Kolozs megyei tanács közleményben jelezte: munkacsoport létrehozását fogja javasolni az autópálya-építéssel foglalkozó román állami vállalatnak, amelynek megoldást kellene találnia a Gyalu és Magyarnádas közötti 10 kilométeres szakasz megépítésére.
Alin Tise, a Kolozs megyei tanács elnöke elmondta, hogy az önkormányzat hajlandó átvállalni részlegesen vagy akár teljes egészében az út megépítésének költségeit. Hozzátette, hogy az ország észak-nyugati részén lévő többi megyei tanácselnökkel is tárgyalni fog, hogy van-e lehetőségük hozzájárulni az autópálya építési költségeihez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: