2009-03-22 17:20:30• hírek • Kertész Róbert/MTI

Nem lesz zavartalan az idei G20 sem

Erőszakos rendbontások előkészületeinek egyre szaporodó jelei észlelhetők a brit sajtó és a Scotland Yard szerint a húsz legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság (G20) áprilisi londoni csúcstalálkozója előtt.

Az országcsoport állam- és kormányfői - köztük Barack Obama amerikai elnök - április 2-án tartanak értekezletet a válságkezelő intézkedésekről a kelet-londoni ExCel rendezvénycsarnokban.

A The Observer, a legnagyobb baloldali vasárnapi brit lap anarchista csoportok honlapjairól és összejöveteleiről gyűjtött értesülések alapján azt írta: az állítólagos tervek között szerepel, hogy a tiltakozók egy harckocsit vezetnek az ExCel csarnokhoz, sorozatos biztonsági riadókat idéznek elő a londoni metróhálózaton gazdátlan csomagok hátrahagyásával, és eltorlaszolják a Temze alatt átvezető Blackwall alagutat, amely a G20-konferencia helyszínének legfőbb közúti megközelítési útvonala.

A Londoni Kereskedelmi Kamara közölte: megfontolandó, hogy a kérdéses időszakban a citybeli cégek ne kérjék-e meg alkalmazottaikat az öltöny utcai viseletének mellőzésére, mivel a tiltakozók kilátásba helyezték "bankárok megtámadását".
A városban tömegesen terjesztenek olyan szórólapokat, amelyek Class War - osztályharc - felirat alatt egy bankár elégetését javasolják azoknak, akik "a hitelválság idején melegségre vágynak".

A hétvégén a Scotland Yard is felhívta a figyelmet arra, hogy anarchista, környezetvédő és globalizáció-ellenes csoportok "példátlan mértékben összehangolt" akciókra készülnek a G20-csúcs előtt és alatt.

Bob Broadhurst, a találkozó biztonságára ügyelő külön rendőri alakulat parancsnoka azt mondta: a "kemény mag" citybeli épületek megrohanását és erőszakcselekmények kiprovokálását tervezi.

A tervbe vett tiltakozó akciók között szerepel a Bank of England - a brit jegybank - "ostroma" is; erre állítólag ezer antikapitalista tüntető készül. A G20-csúcs rendőri biztosításának költségeit 7-10 millió fontra teszik az előzetes becslések.

Tiltakozás a G20 csúcs idején Melburnben

Hol békésen, hol erőszakosan de tiltakozások mindig vannak a G20 találkozók idején

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: