2016-07-28 10:02:32• hírek • MTI

A világ háborúban áll, de ez nem vallások közötti háború

A világ háborúban áll, de ez nem vallások közötti háború - hangsúlyozta Ferenc pápa azoknak az újságíróknak nyilatkozva, akik szerdán a repülőgépen kísérték őt lengyelországi zarándoklatra.

A krakkói Balice-repülőtéren való leszállás előtt a szentatya fájdalmát fejezte ki az utóbbi időben egyre gyakrabban ismétlődő európai támadások miatt, külön is említve a keddi normandiai késelés áldozatául esett lelkész tragikus esetét. "A világ háborúban áll, mivel elvesztette a békét" - mondta a katolikus egyházfő, hangsúlyozta ugyanakkor: nem vallások közötti háborúról van szó, hanem az érdekek érvényesítéséért, a pénzszerzésért és az anyagi eszközök birtoklásáért folytatott háborúról. Minden vallás a békét óhajtja, mások azok, akik háborút akarnak.

A krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra (IVT) érkező fiatalok "reményt adnak" a világnak, "olyan dolgokat mondanak nekünk, amelyek örömöt és békét hoznak számunkra" - vélte a pápa.

A krakkói Wawel várban a pápa a lengyel politikai vezetőkkel, majd a lengyel püspöki karral találkozott, a találkozó elején mondott beszédben többek között a "migráció összetett jelenségét" boncolgatta. Hangsúlyozta: elengedhetetlen a szolidaritás "az alapvető jogaiktól, így a hit szabad és biztonságos gyakorlásától megfosztott" emberekkel, és nemzetközi együttműködést sürgetett annak érdekében, hogy sikerüljön orvosolni a kényszerű migrációval járó konfliktusokat és háborúkat.

Hangsúlyozta azt is: fel kell tárni a Lengyelországból való kivándorlás okait, "elősegíteni azoknak az embereknek a visszatérését", akik erre igényt tartanak.

Az egyházfő kiemelte: első alkalommal látogat Kelet-Közép-Európába. II. János Pál pápa történelemfelfogására, valamint a lengyel történelemben hagyományosan megnyilvánuló nyitottságra, humanizmusra utalva a elmondta: a felsőbbrendűség komplexusától mentes önazonosság-tudat elengedhetetlen ahhoz, hogy a nemzeti közösséget a saját emberi, társadalmi, politikai, gazdasági és vallási örökségére alapozva szervezzék.

Ferenc pápa ötnapos lengyelországi látogatásán részt vesz a kedden megnyitott, vasárnapig tartó krakkói Ifjúsági Világtalálkozón (IVT), mely a Vatikán által meghirdetett Irgalmasság Szentévébe illeszkedik. Csütörtökön Czestochowa zarándokhelyen mutat be szentmisét, pénteken pedig a volt auschwitzi haláltáborba látogat.
Krakkó központjában az egyházfő megérkezése után pápamobillal közlekedett, az utcákon hívek tömegei üdvözölték őt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: