2020-06-24 12:35:47• hírek • Bede Emőke

A világ egyik legjobb pénzhamisítóját kapta el a DIICOT – Helyszíni képek

Rendkívüli eredménnyel zárult az az akció, melyet a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) és a Pénzhamisítás Elleni Nemzeti Központi Hivatal szervezett szerda reggel, a házkutatások során ugyanis sikerült kézre keríteni Románia történetének egyik legjobb pénzhamisítóját.

A nyomozóhatóság megalapozott gyanúja szerint 2014 tavaszán három személy egy szervezett bűnözői csoportot alakított, mely pénzhamisításra és az elkészült bankók forgalomba helyezésére szakosodott. A tagok szerda reggeli elfogásáig a csoport nem kevesebb mint 17 065 darab 100 lejes műanyag címletet nyomtatott, így az általuk okozott kár meghaladja az 1,7 millió lejt.


A csoportot vezető férfi szerepe nemcsak a többiek tevékenységének koordinálásában állt, hanem aktívan részt vett a hamisításhoz szükséges alapanyagok és eszközök beszerzésében, illetve a műanyag bankjegyek előállításában és forgalomba hozásában is. A nyomozás során megállapításra került, hogy viszonylag rövid időn belül a csoport vezetője olyan szintre emelte az általuk alkalmazott technikát, hogy azzal Románia történetének legjobb hamisítványait tudták gyártani, mi több, a DIICOT szerint a férfi - világviszonylatban is - a műanyag bankók legjobb hamisítójává vált.


Az igazgatóság szerint a csoport kifogástalan minőségű műanyag bankjegyeket állított elő, mi több, sikerült reprodukálniuk az összes biztonsági elemet is, ide értve a mikroperforációkat, az irizáló szalagot, az áttetsző ablakot, a rejtett képeket, a színváltó tintát és a csak UV-fényben látható nyomatokat is. Az eredetire a megszólalásig hasonlító bankjegyekről még az avatott szem is csak nehezen mondta meg, hogy hamisítvány, melynek okán a hatóság Szuperlejnek nevezte el a bűnözői csoport „termékeit”.


Hogy mennyire jól sikerültek a bankók, jól bizonyítja, hogy a romániai pénzhamisítás történetében most először fordult elő, hogy a produktumnak sikerült még a pénzfeldolgozó központokba is bekerülnie, ezzel teljesen ellehetetlenítve a forgalomba helyezés pillanatának vagy helyének beazonosítását. Mi több, a nyomozóhatóságnak még akkor sem sikerült lényeges információkat szereznie, ha egy kereskedelmi egységben vagy bankban bukkant fel a hamis bankjegy, ugyanis maguknak a kasszásoknak sem tűnt fel, hogy nem eredeti az átvett 100 lejes.


A DIICOT-nak hosszas nyomozás után azonban sikerült végre felgöngyölítenie a szálakat, és szerda reggel Bukarest és Busteni területén öt házkutatást is tartottak, melynek eredményeképp három embert kísértek be kihallgatásra.






Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: