2012-12-22 15:20:17• hírek • MTI

A világ 2012-ben sem lett csendesebb

A világ 2012-ben nem lett sem csendesebb, sem szelídebb. A háborús gócpontokon - elsősorban Irakban, Afganisztánban és Szíriában - ezrek halnak meg terrorista cselekmények következtében, változatlanul veszélyes a kaukázusi térség, szedi áldozatait a mexikói drogháború és Izraelben is újra elkövettek robbantásos merényletet. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az év legsúlyosabb terrortámadásairól:

2012. január 17. - ETIÓPIA: A Danakil sivatagban fegyveresek támadtak egy turistacsoportra, és öt embert megöltek. Az áldozatok között két német, egy osztrák és két magyar volt, a 35 éves Fábián Tamás geográfus és a 39 éves Szabad Gábor kutatóorvos, mindketten a Szegedi Tudományegyetem munkatársai. A támadók a helyi afar kisebbség nevében fellépő lázadócsoporthoz tartoztak.

2012. január 20. - NIGÉRIA: 185 ember halt meg az észak-nigériai, hárommilliós Kano városban a Boko Haram iszlamista szekta összehangolt támadásaiban és bombamerényleteiben. A szekta egyre nagyobb szabású és véresebb támadásokat hajt végre Nigéria-szerte, hogy elérje az iszlám törvénykezés, a saría bevezetését.

2012. február 9. - BRAZÍLIA: Rio de Janeiro államban megölték Mario Lopes újságírót, aki korrupciós ügyekkel foglalkozott. (A Nemzetközi Sajtóintézet 2012. novemberi közlése szerint az év során 119 újságíró halt meg munkája gyakorlásával összefüggésben, ez tizenöt év óta a legmagasabb szám. A legveszélyesebb ország Szíria, ahol 36 újságíró vesztette életét, Szomáliában 16 újságírót öltek meg.)

2012. február 17. - PAKISZTÁN: Az északnyugat-pakisztáni Paracsinar városában egy mecsetnél öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, a terrorcselekménynek legalább 39 halálos áldozata volt. Október 10-én tálibok fejbelőttek egy 14 éves lányt, aki a lányok tanuláshoz való jogát hirdette, az áldozat csodával határos módon élte túl a merényletet. Novemberben két nap alatt negyvenen vesztették életüket a síita kisebbség ellen elkövetett robbantásos merényletben. Az országban az al-Kaida terrorhálózat, afganisztáni és pakisztáni tálibok is ténykednek, az iszlamista lázadók gyakran követnek el merényletet polgári személyek ellen.

2012. február 28. - KÍNA: Az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület Jecseng városában kilenc, késekkel és baltákkal felfegyverzett ujgur kezdett mészárlásba, megölve 16 járókelőt. A támadókat egy kivételével lelőtték a rendőrök, a csoport elfogott vezetőjét halálra ítélték és kivégezték. (A régióban gyakoriak a muszlim őslakos ujgurok etnikai-vallási alapú zavargásai, amit a rendőrség kemény kézzel tör le.)

2012. március 11-22. - FRANCIAORSZÁG: Egy algériai származású férfi március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse és Montauban városában, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyermeket és egy fiatal rabbit lőtt le a toulouse-i zsidó iskola előtt. A magát az al-Kaida iszlamista terrorszervezet tagjának mondó Mohamed Merah 21-én a kivezényelt kommandósok elől lakásában barikádozta el magát, s másnap életét vesztette a tűzharcban.

2012. március 31. - THAIFÖLD: Tizenhat ember meghalt és 340 megsebesült az ország déli részén fekvő Yala városban elkövetett, összehangolt pokolgépes támadásokban. Thaiföld Malajziával határos részén gyakoriak az iszlám szeparatisták által elkövetett bombamerényletek. Az elszakadást és a muszlim többségű Malajziához csatlakozást akarók 2004 elején kezdődött fegyveres lázadása eddig több mint ötezer emberéletet követelt.

2012. április 15. - AFGANISZTÁN: A tálib lázadók a fővárosban, Kabulban és négy tartományban összehangolt támadást hajtottak végre, a célpontok között szerepelt az afgán parlament, a NATO-támaszpont, diplomáciai képviselet, támadtak rakétagránáttal, géppisztollyal és hat öngyilkos merényletet is elkövettek. A merényletsorozatnak 51 halálos áldozata volt, köztük több polgári személy. Az ENSZ jelentése szerint az országban idén harmadával nőtt a bombamerényletben meghalt civilek száma, szeptemberig 340 helyi lakos életét oltották ki ilyen szerkezetek. A nemzetközi békefenntartó erők katonái közül is a bombamerényletek szedik a legtöbb áldozatot, az Afganisztánban meghalt amerikai katonák száma júniusban érte el a kétezret. Az öngyilkos merényletek száma több mint hatvan volt, ezek áldozatainak 38 százaléka gyermek.

2012. május 10. - SZÍRIA: Damaszkusz al-Kazzáz negyedében két, összességében egy tonna robbanószerrel megrakott autó robbant fel a katonai hírszerzés épülete előtt. A kettős öngyilkos merényletnek 55 halálos áldozata és 372 sebesültje volt. Július 18-án három magas rangú vezető, köztük Bassár el-Aszad elnök sógora is meghalt a nemzetbiztonsági hivatal épületében elkövetett pokolgépes merényletben. Novemberben ötvennél több áldozatot követelt a Damaszkusz keresztények és drúzok lakta negyedében elkövetett robbantássorozat. Az arab országban állandósult polgárháborús állapotok 2012 szeptemberéig több mint 26 ezer halálos áldozatot követeltek.

2012. május 21 - JEMEN: Százhúsz ember vesztette életét, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát az Észak- és Dél-Jemen egyesülésének 22. évfordulójára rendezendő ünnepségre készülő katonák között. Az akcióért a felelősséget az al-Kaida iszlamista terrorszervezet jemeni szárnya vállalta magára. Az arab országban a hadsereg nagyszabású offenzívát indított az al-Kaida által ellenőrzött déli területek visszafoglalására.

2012. július 1. - KENYA: Tizennyolc ember halt meg az ország északi részén fekvő Garissa városban, ahol két templomban robbant gránát. A településen található katonai támaszpontról rendszeresen vezényelnek csapatokat Szomáliába, hogy harcoljanak az iszlamista felkelők ellen, a tettesek valószínűleg a szomáliai as-Shabaab milícia tagjai voltak.

2012. július 18. - BULGÁRIA: Egy öngyilkos merényletben hat izraeli turista és a bolgár buszsofőr is meghalt a Fekete-tenger partján található Burgaszban, amikor bomba robbant egy izraeli turistákat szállító buszon.

2012. július 23. - IRAK: Terrorakciók és támadások összehangolt sorozatát hajtották végre Irakban, a 14 várost érintő 22 merényletben és támadásban 116 ember halt meg. A merényleteket az al-Kaida iszlamista terrorhálózat iraki szervezetének tagjai követték el. Az arab országban ugyan a legvéresebbnek számító 2006-2007-es évekhez képest csökkent az erőszakos cselekmények száma, ám így is szinte minden hétre esett egy-egy súlyosabb merénylet, s naponta tucatnyi az áldozatok száma.

2012. augusztus 11. - MEXIKÓ: Mexikóban két nap alatt száz halálos áldozata volt az erőszakhullámnak, főként a bűnbandák egymás közti leszámolásának és a biztonsági erők és a bűnözők közti összecsapásoknak. Az országban több mint 48 ezer (nem hivatalos adatok szerint 60 ezer) ember halt meg azóta, hogy 2006-ban Felipe Calderón államfő a hadsereg bevonásával átfogó hadjáratot indított a drogkartellek felszámolására.

2012. augusztus 28. - OROSZORSZÁG/DAGESZTÁN: Öngyilkos merénylet áldozata lett Dagesztán egy muzulmán vallási vezetője, a robbantásnak összességében hét halálos áldozata volt. Az Orosz Föderációhoz tartozó észak-kaukázusi régióban a vallási szélsőségesek muszlim államot akarnak létrehozni, célpontjaik között mérsékeltebb iszlám vezetők is szerepelnek, a térségben a központi kormányzatnak komoly terrorelhárító erőket kell bevetnie.

2012. szeptember 11. - LÍBIA: Líbiai iszlám szélsőségesek megtámadták az Egyesült Államok konzulátusát Bengáziban, tiltakozásul egy, az Egyesült Államokban készült és a Youtube videomegosztóra felkerült iszlámellenes film miatt. A támadásban meghalt Christopher Stevens amerikai nagykövet, a konzulátus három munkatársa és közel tucatnyi őr.

2012. szeptember 20. - SZOMÁLIA: A főváros, Mogadishu központjában két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, a terrorakciónak 15 halálos áldozata volt. Szomália a világ egyik legkevésbé biztonságos országa, ahol az iszlamista berendezkedésű államért harcoló al-Shabaab milícia 2007 óta folytat fegyveres küzdelmet a gyenge központi kormány és az Afrikai Uniónak az országban állomásozó erői ellen.

2012. október 19. - LIBANON: Autóba rejtett pokolgép robbant Bejrút egyik keresztény negyedében, a robbanás 8 áldozata között volt a belbiztonsági erők hírszerzési főnöke is. A merénylet után harcok robbantak ki síita és szunnita fegyveresek között, a rend helyreállítása érdekében a hadsereget is be kellett vetni, az ellenzék Szíriát vádolta a merénylet elkövetésével.

2012. november 21. - IZRAEL: Merénylő robbantott fel egy autóbuszt Tel-Avivban. A merénylet, amelyben 17-en sérültek meg, az első jelentősebb terrorcselekmény volt Izrael gazdasági fővárosában 2006 óta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: