2019-02-27 12:26:27• hírek • Bede Emőke

A vidéki iskolák számottevő része nem rendelkezik megfelelő biztonsági rendszerrel

Képünk illusztráció. Forrás: sm.politiaromana.ro
Képünk illusztráció. Forrás: sm.politiaromana.ro

A Prefektusi Kollégium szerdai ülésén a Szatmár Megyei Rendőr-kapitányság vezetője, Sorin Daniel Stan értékelte a megyénkbeli iskolák és óvodák helyzetét, már ami a tanintézmények biztonságát illeti.

A főfelügyelő elmondta, sajnos még mindig sok olyan tanintézményt tartanak számon Szatmár megyében, melyekben nem sikerült biztosítani a törvények által előírt biztonsági feltételeket. Mint a beszámolóból kiderült, a 287 tanintézmény közül csupán 171-ben gondoskodnak személyzet vagy biztonsági rendszer által a rendről. 123 tanintézménynek (55 óvodának, 63 általános iskolának és 5 középiskolának) kizárólag biztonsági kamerás megfigyelő rendszere van: 19 esetben csak a külső területeket pásztázzák a készülékek, 21 esetben csak az épület belsejét, 83 oktatási intézményben azonban sikerült megoldani a kinti és benti megfigyelést is. 45 tanintézményben a biztonsági kamerák mellett személyzetet is alkalmaztak a rend megőrzése érdekében, 116 óvoda és iskola azonban semmiféle módon nem tudott eddig gondoskodni a biztonságról.
 

Az említett 116 tanintézményből – 65 óvoda és 51 általános iskola – közül 28 megyénk városaiban működik, a fennmaradó 88 pedig a falvakban. Természetesen felvetődik a kérdés, hogy mennyire kell kötni az ebet a karóhoz, mekkora hangsúlyt kell fektetni a biztonsági rendszerek kiépítésére. Mivel a 2018-2019-es tanév első félévében nem kevesebb mint nyolc, iskolában történt bűncselekményt regisztrált a Szatmár Megyei Rendőrség (négy testi sértés történt, két lopás, egy gondatlanságból elkövetett testi sértés), így talán teljesen feleslegesnek nem nevezhetők ezek a törvénykezési szinten is kodifikált elvárások. Annál is inkább, mivel a közösségi oldalra egyre-másra kerülnek fel az olyan videofelvételek, melyek iskolai verekedéseket vagy más jellegű megalázásokat mutatnak meg a nagyvilágnak.
 

Stan főfelügyelő a beszámolójában elmondta, a bűncselekmények legfőképp azért történhettek meg, mert nem megfelelő az iskolában kiépített biztonsági rendszer, illetve a biztonságért felelős személyzet – legyen az kapus vagy szolgálatos pedagógus – nem megfelelően végezte el a rábízott munkát. Ugyanakkor a diákok sem kellően körültekintőek, az iskolai lopások például megelőzhetőek lennének, ha a gyerekek jobban figyelnének értékeikre.
 

A rendőrség vezetője szerint mindenképp arra kell törekedni, hogy legalább egyik módon – vagy személyzet által vagy biztonsági rendszerrel – legye megoldva a megye minden tanintézményének és tanulóinak védelme. A munkaerőt és a diákságot pedig felelősségteljes magatartásra kell ösztönözni, hiszen a biztonság leginkább rajtuk áll.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: