2013-08-30 12:46:09• hírek • Póti Orsolya

A vetési pátens kiadatására emlékeznek

A vetési pátens (a korabeli latin szaknyelvben a latin patens jelentése az parancs, törvényerejű rendelet, elöljárói engedélyirat, nyílt parancs, nyílt levél volt) a Rákóczi-szabadságharc során 1703. augusztus 28-án közzétett rendelet volt. A szatmári várat ostromló vetési kuruc táborban megfogalmazott pátens mentesítette a kuruc seregben harcoló jobbágyokat és azok családtagjait minden közteher és földesúri szolgáltatás alól (Wikipédia).

2008-ban hajtottak fejet első alkalommal az addig méltatlanul háttérbe szorított vetési pátens emléke előtt, és ekkor született meg a Vetési Albert Kultúrkör megalakításának az ötlete is. A pátensről idén is megemlékeznek szeptember elsején.

A pátens arról nevezetes, hogy II. Rákóczi Ferenc, a szatmári várat ostromló hadserege vetési táborában fogalmazta meg 1703 augusztus 28-án, és fő motívuma a jobbágyok felszabadítása.

Vasárnap délután 17 órától immár hatodik alkalommal emlékeznek a pátens kiadatására Vetésen, a kultúrkör kezdeményezésére - tudtuk meg Török Józseftől, a hagyományőrző szervezet elnökétől. A rendezvénynek a vetési Református templom ad otthont, ahol Máthé Róbert lelkipásztor igehirdetését hallgathatják meg az érdeklődők.

Az ünnepi istentisztelet után a Csengeri Városi Múzeum igazgatója, Fábián László méltatja a pátenst és a vetési táborról tart előadást, majd Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész koncertje következik.

Az előadásokat követően a parókia kertjében 2011-ben felállított Rákóczi-szobornál ünnepi műsor és koszorúzás lesz. Ennek keretében dr. Keresztesi Csaba tart előadást a fejedelemről, kuruc nóták csendülnek fel, és természetesen innen sem hiányozhat Nagy Csaba tárogatójátéka.

Az ünnepség koszorúzással, a pátens-nap pedig tábortűz gyújtással ér véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: