2020-04-10 13:29:45• hírek • Bajnai Botond

A vetési önkormányzat terveinek többségét is felülírta a koronavírus-járvány

Fotó: Virág Botond/Vetés Község Hivatalos Facebook-oldala
Fotó: Virág Botond/Vetés Község Hivatalos Facebook-oldala

Vetés községben sem állt meg az élet az új koronavírus-járvány miatt hatályban lévő különböző korlátozások és szigorítások miatt, de érezhető módon lassult a fejlesztések üteme, számos betervezett munkálat egyelőre még várat magára. Ilyés Gyula polgármester több szempontból is bizonytalannak értékelte az idei esztendőt, ugyanis idén az önkormányzatok többsége jelentős bevételektől esik majd el, ami a jövő évi költségvetésre is rányomja majd a bélyegét. „A költségvetés szempontjából egy erőteljes bizonytalanságot tapasztalunk, kérdéses ugyanakkor az is, hogy milyen mértékben tudjuk majd beszedni az idei évre várt bevételeinket” – magyarázta a Szatmár.ro-nak a polgármester.


Elmondta azt is, számos, az idei évre tervezett munkálatot be sem tudtak indítani a községben, a kivitelezők közül többen nem vezényelték ki csapataikat, jelen helyzetben pedig kényszeríteni sem lehet őket. A zömében kültéri munkálatokat télen leállították, idén pedig még nem tudták folytatni azokat. „Van egy bizonytalanság a költségvetésben, ugyanis sok minden át fog alakulni: a bérek utáni adók egy jó részétől, úgy néz ki, elesünk, ami Vetés községben jelentős kiesést fog jelenteni, ami a jövőre nézve igen bizonytalanná teszi az önkormányzati büdzsét. Persze vannak olyan csökkenthető tételek, amelyeket le tudunk faragni, és általuk már idén pénzt spórolni, de ezek többsége nem nagy tétel. Sokan kényszerszabadságra mennek, illetve idén nem lesznek község-, és falunapok, de számos kisebb-nagyobb dologról is le kell mondanunk ebben az évben. Viszont ezek alakulása még nem egészen tiszta, hiszen azzal sem vagyunk egyelőre tisztában, hogy a kormány milyen kényszerlépéseket tesz majd, figyelembe véve, hogy a központi költségvetés is nagy gondban lesz. Úgy gondolom, az ÁFA-átutalások is az eddigiekhez képest másként alakulnak majd az önkormányzatok felé, sőt, könnyen számíthatunk olyan rendelékezésekre is, amelyek különböző megszorítással járnak majd. Ezek mind olyan bizonytalansági tényezők, amelyekkel számolnunk kell, és nehezen tudunk tervezni a jövőre nézve” – mutatott rá a községvezető.
 

Ilyés ugyanakkor elmondta azt is, hogy vannak olyan források, melyeket használva a munkálatok egy része tovább halad, viszont mivel nem előrelátható a gazdaság alakulása, bizonyos beruházásokat, liciteket, stb. le kellett állítani. „Legalább május-júniusig nem is kívánunk lépni ezek ügyében, szeretnénk, ha előbb némiképp körvonalazódna, miként is fog alakulni az éves költségvetés. Összességében nagy bizonytalanságban vagyunk, de kijelenthetem, hogy a költségvetés és a munkálatok kivitelezése tekintetében biztos nem lesz egy jó év az idei” – mérlegelt a polgármester. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy mindez nem jelenti azt, hogy minden leáll, viszont egészen át kell szervezi az eltervezett iramot. „Hogy milyen mértékben, most még nem tudjuk, de tény, hogy elég nagy kiesés lesz ez az esztendő a legtöbb önkormányzat számára. A fejlesztések szempontjából sok esetben legalább fél éves csúszással lehet majd számolni” – fogalmazott.


Ami a jelenlegi munkálatokat illeti, apróbb beruházások, javítási, karbantartási folyamtok most is zajlanak a községben, például az iskola körül, de a közterületeken is. Továbbá előkészületben van egy Leader pályázat kivitelezése is, ami most nem jelent kimondott költséget, de előkészíti a munkálatokat a második félévre. A betervezett útmodernizálással kapcsolatban a polgármester elmondta, arra megvan a szükséges keret, viszont egyelőre nem tudja megkezdeni a munkát a kivitelező. De van számos más, kisebb volumenű munkálat, amit sikerült helyi szinten leszerződni, ezek pedig zajlanak is.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: