2012-08-11 11:12:56• hírek • Póti Orsolya

A verespataki helyzetről számoltak be a szatmáriaknak

Az Art Caffé adott otthont augusztus 10-én a Széna Fesztivál beharangozó rendezvényének, melynek keretében bemutatták a Mentsük meg Verespatakot elnevezésű kampányt, illetve a fesztivált, majd sor került a Jazz Waves Trio koncertjére.

Immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Széna Fesztivál, mely azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet a híres Aranynégyszögben található erdélyi településre és arra tényre, hogy a település létét fenyegeti egy kanadai-román vegyesvállalat nagyszabású bányászati terve.

„A terv során felszámolnák a település nagy részét, valamint robbantással feltárnák a Kirnik-hegyet. Amennyiben a tervezet program valóra válik, megsemmisít öt hegyet, tíz templomot, tizenkét temetőt, közel ezer gazdaságot és lakóépületet, a római és középkori bányászat régészeti emlékeit, valamint kitelepítésre ítél több mint 2000 lakót" - magyarázta Roxana Pencia, a Széna Fesztivál egyik szervezője, illetve a Mentsük meg Verespatakot kampány önkéntese a fesztivál szatmárnémeti beharangozó rendezvényén, melyre péntek este került sor az Art Cafféban.

A „Mentsük meg Verespatakot" három önkéntese a rendezvényen bemutatta a település helyzetét, illetve ismertette az augusztus 15-19. között megrendezésre kerülő Széna Fesztivál programját, melyen idén közel harminc műhely várja az érdeklődőket és kikapcsolódni vágyókat.

A beszámoló után az eseményen résztvevők kérdéseket tehettek fel az önkénteseknek, akik készséggel válaszoltak. „Örülünk, hogy Szatmárnémetibe is eljutott ez a rendezvény, és ezáltal az itteni lakosság is hozzájárulhat ahhoz, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy meg kell mentenünk e nagy múlttal és kultúrával rendelkező települést és környékét a környezeti katasztrófától és pusztulástól." - mondta el Pencia.

A beszámoló után dzsesszkoncert vette kezdetét: a szatmárnémeti Jazz Waves Trio szórakoztatta a közönséget. A dzsessz együttes tagjai - Henter Ambrus - ének és basszusgitár, Botos Norbert - billentyű és Fisár Csaba - dob - már több alkalommal is felléptek városunkban, de adtak már koncertet Váradon és Zilahon is, a napokban pedig Marosvásárhelyre készülnek.

Amint azt Fisár Csabától megtudtuk, a trió főként a latin dzsessz játszik, de más stílusú dalokat is előadnak. A beharangozó esemény főszervezője a Nomanid Productions Egyesület, melynek célja művészi termékek létrehozása, kulturális események szervezése, továbbá felkarolni és támogatni az ifjú alkotókat a művészetek minden területéről.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: