2013-09-08 20:27:08• hírek • Kocsis Zoltán

A verespataki bányaberuházás ellen tüntettek és skandáltak a szatmárnémetiek

Továbbra sem csitulnak a kedélyek a kormány augusztus 27-én hozott döntése körül, amikor is a kabinet zöld utat adott a verespataki bányaberuházásnak, ám a végső döntést a parlamentre bízta. Vasárnap országszerte tüntettek a bányanyitás ellen, Szatmárnémetiben is utcára vonultak az emberek.

Akár egy héttel ezelőtt, ezúttal is a Coposu-sétány volt a tiltakozások színtere. A közel száz fős tömeg ezúttal a sétány Szabadság-tér felőli végén gyülekezett, majd innen vonult a Közigazgatási Palota elé. A tüntetők ezúttal nem csak transzparensekkel üzentek a kormánynak, de nemtetszésüknek hangot is adtak. A leggyakoribb szlogen a már jól ismert „Vrem natura, nu cianura", azaz a „Természetet akarunk, nem ciánt" volt.

„Hisszük azt, hogy a tüntetés eredményre fog vezetni, mint ahogy azt is hisszük, hogy a mi generációnk gyökeres változásokat tud hozni az ország környezetvédelemmel kapcsolatos nézeteiben", mondta az egyik szervező. A demonstráció vezetői ismételten kifejtették abbeli óhajukat, hogy szeretnének találkozni a román törvényhozás szatmári tagjaival, hogy a segítségüket kérjék.

Ha az országos parlament tagjai közül nem is jelent meg senki, ott volt a felvonulók között a „városi törvényhozás" egyik legfiatalabb tagja, Butka Gergely. A tanácsos elmondta, nem szeretné, hogy gyereke ahhoz hasonló természeti tragédiának legyen tanúja, mint a 2000-es Tisza-mérgezés volt, amikor egy nagybányai cég ökológiai katasztrófát okozott a folyóban. Butka szerint kétséges, hogy a verespataki bányaberuházás ténylegesen hasznot hajt majd az államnak és főleg a lakosságnak, tekintve a romániai korrupció mértékét.

Mint emlékezhetünk rá, Victor Ponta miniszterelnök augusztus 27-én jelentette be, hogy a kormány zöld utat ad a bányaberuházás beindításához, ám a parlamentre ruházta át a döntést. Mindezt Kereskényi Gábor parlamenti képviselő a felelősség alóli megfutamodásnak nevezte. A tiltakozások láttán később Ponta azt mondta, népszavazásra kellene bocsátani a kérdést, ebben pedig Traian Basescu köztársasági elnök is egyetértett. Közben szeptember 6-án a parlamentben megalakult a Verespatak-bizottság, melynek feladata eldönteni a kérdést.

Ezzel párhuzamosan a tiltakozások egyre sokrétűbbek: az ország nagyobb városai mellett demonstráltak a környezetvédők több európai városban. Láthattuk a transzparenseket a pénteki Románia-Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtezőn vagy éppen Zilahon a német Haggard gótikus szimfonikus metalzenekar szombati koncertjén is...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: