2011-09-08 16:27:54• hírek • Kocsis Zoltán

A végéhez közelít a bicikliút építése

Gőzerővel dolgoznak az útépítő munkások, a Szamos töltésén épülő bicikliút lassan formát ölt. Az idei munkálatoknak azonban nem az időjárás, hanem a pénztelenség fog véget vetni. Kiderült továbbá, hogy nem lesznek szegélykövek, lesznek viszont padok és világítótestek.

Az összesen négy jelentkező közül július 1.-én hirdette ki a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, hogy a SC Samcif SA és Vakond SRL cégek építhetik meg a Szamos töltésének új kerékpáros útját. A „Szamos partján - vízen és két keréken" elnevezésű magyar-román közös projekt célja, hogy Szatmárnémetit egy bicikliúttal összekösse a mintegy 40 kilométerre fekvő Fehérgyarmattal. Az Európai Unió által finanszírozott munka gyakorlati részéhez szinte azonnal hozzáláttak és lassan az egész város területén elkészül az újonnan aszfaltozott bicikliút. Ezzel pedig véget is ér az idei építkezés.

Amint ugyanis Gheorghe Panea, az építkezés vezetője elmondta, az idei esztendőben a folyó bal partján a 16-os lakónegyed végén található gyalogos híd, az ún. „sárga híd" jelenti majd a végállomást. Az ok természetesen anyagi, mivel a közhiedelemmel ellentétben az Európai Unió csak utólag finanszírozza a munkálatokat. A Szamos jobb partján csak a Golescu híd és a szennyvíztisztító üzem közötti szakasz szerepelt a tervekben, ám ez még erősen képlékeny. Könnyen lehet ugyanis, hogy végül ezen az oldalon is eléri az országhatárt az újonnan aszfaltozott bicikliút.

A 16-os lakónegyedben már erősen „lőtávolon" belül került az amúgy kékre festett „sárga híd", ám az több mindennek a függvénye, hogy mikorra érnek véget az idei munkálatok. Egyrészt ugye az időjárás hatékonyan beleszólhat a tervekbe, másrészt pedig az utolsó néhány száz méteres szakaszon még nem készült el az alapozás. „Mi egy nap alatt leaszfaltozzunk azt, amit a többiek előkészítenek", mondta ottjártunkkor az aszfaltozó óriást kezelő munkás.

Továbbá nehézséget okoz, mesélik a munkások, hogy körülményes eljuttatni az aszfaltot a megfelelő helyre. A töltésre értelemszerűen csak bizonyos helyeken juthatnak fel a kamionok, ottjártunkkor két teherautó is várt egy harmadikra, amely épp aszfalttal látta a munkásokat.

Mivel olvasóink jelezték, hogy a 17-es lakónegyedben már megépített szakaszon több helyütt is leszakadtak aszfaltdarabok az út széléről, arra is kíváncsiak voltunk, hogy mikor helyezik ki a szegélyköveket. Amire azt a választ kaptuk, hogy nem lesznek szegélykövek! „Egyrészt, a szegélykövek jelentősen megnövelték volna az árakat, másrészt pedig nem is szoktak szegélyköveteket alkalmazni hasonló építkezésekkor", magyarázta Panea, aki kijelentette: meg fogják vizsgálni, hogy tényleg sérült-e már meg a bicikliút. „Tudják hogy van, csak aki nem dolgozik, az nem hibázik. Nekünk kötelességünk kijavítani a hibáinkat és ha vannak, meg is tesszük", mentegetőzött a munkálatok vezetője.

Panea elmagyarázta továbbá, hogy az aszfaltozás befejeztével földdel töltik majd fel az újonnan épített bicikliút melletti 40-50 centiméter széles sávot, ez hivatott pótolni a szegélyköveket. Szintén az aszfaltozás végeztével látnak hozzá az új padok és világítótestek kihelyezéséhez. „Ezen munkákat kevésbé jó időjárási körülmények közepette is el lehet végezni és elsősorban a villamos hálózat kiépítése igényel komolyabb erőkifejtés", mondta a szakember.

Ami a Szamos jobb partját illeti, könnyen lehet, hogy ez is kiépül az országhatárig. Gaman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere megkeresésünkre elmondta ugyanis, hogy a Környezetvédelmi Alapból megpályázták a fennhatóságuk alá eső mintegy 5,7 kilométeres szakasz aszfaltozását, Ilyés Gyula szatmárnémeti polgármester pedig jelezte: sikeres pályázat esetén a város megpróbálja finanszírozni a fennmaradó rész modernizálását.

Az új burkolatot a 16-os lakónegyedben máris birtokukba vették a kerékpárosok, a babakocsit tologató anyukák, az unokákat sétálgató nagyszülők - valamint a motorosok. Velük kapcsolatban Ilyés határozottan kijelentette: ez a kerékpárút nem közúti forgalom számára épült, így nincs mit keressenek ott a motorkerékpárok, autók, robogók. Aki mégis felmerészkedik, az súlyos büntetésekre számítson!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: