2018. szeptember. 26., szerda
Névnap:
2017-09-22 07:24:38• hírek • MTI

A védelmi minisztérium vette át az immunológiai kutatóintézetet

Romániában a védelmi minisztérium vette át a fertőző betegségek tanulmányozására és a védőoltások előállítására szakosodott, de folyamatosan finanszírozási gondokkal küzdő Cantacuzino immunológiai és közegészségügyi kutatóintézetet. Az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A jogszabály sürgősségi jellegének indoklásában a kormány a "hibrid hadviselés fenyegetésére" hivatkozik, leszögezve, hogy a mikroorganizmus-kultúrák megfelelő védelme, illetve a járványok megelőzése nemzetbiztonsági ügy. A kormány közleménye szerint az intézkedés a "bioterrorista" támadások és mikrobiológiai vészhelyzetek esetére akarja megteremteni a gyors közbelépés lehetőségét.

A csaknem egy évszázados múltra visszatekintő Cantacuzino Intézet működtetésére szánt összegeket nem számolják bele Románia azon kötelezettségvállalásába, mely szerint ettől az évtől kezdődően a bruttó hazai termék legalább két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

A kutatóintézet civil és katonai személyzete ezentúl a védelmi minisztérium bértáblájának megfelelő fizetésben részesül. A Cantacuzino intézetben 2010-ben függesztették el a vakcinák gyártását. Romániában időről-időre felmerül, hogy sokkal olcsóbb lenne az országban előállítani a különböző szezonális ragályos betegségek megelőzésére szolgáló, illetve a kötelező vakcinákat, mint importálni azokat. Legutóbb tavaly decemberben sorolták át ezzel a céllal a Cantacuzino intézetet a tudományos kutatásért és innovációért felelős hatóságtól az egészségügyi minisztérium fennhatósága alá, de csak az influenza elleni vakcinák gyártását sikerült újraindítani.

A többi - költséges teszteléseket és akkreditációt igénylő - oltóanyag gyártásának újraindítására az egészségügyi miniszter becslése szerint leghamarabb három év múlva kerülhet sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: