2015-03-30 14:01:24• hírek • Kocsis Zoltán

A vártnál jóval nagyobb volt a húsvétváró sikere Sárközújlakon

Húsvétváró kézműves foglalkozásra várta az elmúlt hétvégén a sárközújlaki gyerekeket a Borókagyökér Egyesület. A kisváros tavaly felújított lakodalmas terme meg is telt gyerekekkel: Sárközújlak mellett jöttek a környező településekről, de még Szatmárnémetiből.

A vártnál közel kétszer annyian, mintegy kétszáz gyerek tolongott a teremben - a helyi szervezők meg is szeppentek kissé. Szerencsére a Borókagyökér Egyesület tagjai akkor sem jöttek zavarba, amikor elfogyott a tojásfestéshez szükséges alapanyag: az anyukákat elküldték levelet szedni a berzselt tojásokhoz, az egyéb formákat pedig lefénymásolták. Itt kel megemlítenünk, hogy a legkedveltebb formák az esernyő és a szívecskék voltak.

A foglalkozás során a gyerekek megismerkedhettek a húsvét szellemiségével, jelentőségével, hagyományaival. Kifújt hímes tojásokból tojásfát is készíthettek - e német eredetű hagyomány komoly gyökeret eresztett a magyar kultúrvilágban is. Kása Zsolt és Kása Melinda különböző gyerektáncokkal mozgatta meg a gyerekeket, akik nagy kedvvel, lelkesedéssel és odaadással készítették kincseiket. A sütőben pedig sültek a kalácsok - nagyon sok kalács. Minden gyerek elkészíthette ugyanis saját tojástartó kalácsát.

„Nagyon jó volt látni, hogy a gyakorlottabb óvónők milyen gördülékenyen együtt tudtak működni a fiatalabb generáció tagjaival", mondta Szejke Judit, a Borókagyökér Egyesület vezetője, utalva arra, hogy az esemény társszervezője a Sárközújlaki Ifjúsági Mozgalom volt. „Azt is jó volt látni, hogy a polgármestert tényleg érdekelte, hogy mi folyik a foglalkozáson. Miközben ügyes-bajos dolgait intézte, mindig benézett és érdeklődött is a foglalkozás iránt. Látszik rajta, hogy olyan ember, aki akarja, hogy történjenek dolgok Sárközújlakon és akarja, hogy jó dolgok vegyék körül. Tapasztalatból mondhatom, nem gyakran van ez így", írta le a tőle megszokott őszinteséggel Szejke Piricsi Artúr polgármestert.

Szejke Judit még egy dolgot kiemelt: az oly sokszor negatív színben feltüntetett roma gyerekek viselkedését. „Ritkán látni ilyen lelkes, odaadó, hálás roma gyerekeket és ez gondolom az itt dolgozó óvónők, pedagógusok érdeme is", jelentette ki. Meghatódottan mesélte, hogy az esemény végeztével egyikük elébe állt és megköszönte a foglalkozást.

A közel négy és fél órás foglalkozás során bizony megéheztek, megszomjaztak a gyerekek - a polgármesteri hivatal jóvoltából zsíros kenyér és meleg tea állt a rendelkezésükre.

„Látszik, hogy Sárközújlakon elindult valami. Olyan emberekkel találkoztunk, akiken látszik, hogy jót szeretnének maguk körül", mondta Szejke Judit, aki elárulta: máris tervezgetik az újabb sárközújlaki foglalkozást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: