2011-05-16 16:51:44• hírek • Kocsis Zoltán

A városregeneráció volt a téma Duisburgban

A hétvégén a németországi Duisburg városában tartózkodott az a hét tagú szatmári delegáció, amely, Ilyés Gyula polgármester vezetésével, egy Po Urbact II. projekt keretein belül további nyolc, az Európai Unióban található város vezetőivel találkozott.

Az ilyesfajta projektet egy-egy uniós város pályázhat meg bizonyos témákban, majd ehhez további uniós városok csatlakozhatnak. Duisburg városa a városregeneráció, városrendezés területén hirdetett pályázatot három évvel ezelőtt, ehhez csatlakozott a magyarországi Nyíregyháza és Kőbánya, a lengyel Ruda Sluska, a svéd Södertalje, a görög Halandri, a holland Nijmegen és az olasz Siracusa mellett Szatmárnémeti is.

„Ez a projekt egy nagyon hasznos tapasztalatcserére adott alkalmat. A program zárókonferenciáját rendezték most Duisburgban, az ottani szervezők pedig elvittek minket a Ruhr-vidék több nagyvárosába. Ott szemtanúi lehettünk a hirtelen jött gazdasági növekedés majd visszaesés következményeinek, pontosabban annak, hogy a fölöslegessé vált ipartelepeket miként sikerült újrahasznosítani", magyarázta Ilyés.

A polgármester elmondta, Szatmárnémeti annak idején azért csatlakozott a projekthez, mert az egybeesett a Strukturális Alapokból finanszírozott városfelújítási és városrendezési tervek elkészítésével. „Azóta ezeket a terveket átértékeltük, átdolgoztuk, elnyerték végző alakjukat. Már csak arra várunk, hogy Bukarestben aláírják a finanszírozást", mondta Ilyés. Aki nem állhatta meg, hogy bírálja a romániai ügyintézés körülményességét. „Bukarest sír, hogy rossz az uniós támogatások lehívásának aránya, miközben ők hónapokig várnak egy-egy döntéssel. Persze lehet, hogy a finanszírozás, az önrész előteremtésének lehetőségeit keresik..." tette hozzá.



Az Ilyés Gyula vezette városi delegáció Duisburgban járt a hétvégén


Ami a projekt kézzel fogható részét illeti, ennek városrendezési része a Solidaritatii negyedet, a Kubik-tó és a Lázári út környékét, míg a kulturális része a színház felújítását illeti; ezen felül azonban szociális és gazdasági vonzatai is vannak.

„Hogy a kivitelezés mikor kezdődik, az már sajnos nem rajtunk múlik, de remélhetőleg legkésőbb tavasszal látható jelei lesz munkánknak. A dologban az a legidegesítőbb, hogy ha kifutunk az időből, akkor elveszítjük az uniós támogatást, az önkormányzatnak pedig nem nagyon lesz pénze a kivitelezés fedezésére", magyarázta a polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: