2014-09-25 21:38:07• hírek • Kocsis Zoltán

A városi tanács biztosította a színházi alkalmazottak fizetését

A Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtöki ülésén biztosította a színházi alkalmazottak fizetését az év végéig. Mindehhez azonban az RMDSZ-frakció határozott kiállásához is szükség volt.

Noha Dorel Coica polgármester több sajtótájékoztatón is elmondta, hogy közel 750.000 lejre van szükség ahhoz, hogy az év végéig biztosítani tudják az Északi Színház alkalmazottainak bérét, a határozatban csak 550.000 lejt különített el erre a célra. Ami alaposan kiverte a biztosítékot az ellenzéknél.

Cosmin Ratiu PDL-és tanácsos „a szatmári művészeti élet ellen elkövetett merényletként" titulálta, hogy a közel 130 ember nem kapta meg augusztusi fizetését. Maskulik Csaba pedig kijelentette: „addig nem állunk fel ettől az asztaltól, amíg nem garantáljuk ezeknek az embereknek a fizetését az év végéig. Nem az egészségügytől, nem a gyerekektől kell elvenni az összeget, hanem onnan, ahonnan egyébként is elvettük volna, amikor az év elején csak az első háromnegyedévre szavaztuk meg a fizetési alapot."

Bírálta a költségvetésmódosítási határozatot Magyar Lóránd is. Az RMDSZ frakcióelnöke emlékeztetett arra, hogy a városvezetés két éve folyamatosan azt ígéri, csökkenteni akarja a Szatmárnémeti Városi Sportklub költségvetését, erre viszont idén már eddig túllépte 300.000 lejjel a tavalyi 2,7 millió lejes költségvetést. „Most pedig további 300.000 lejt kér a klub. Ha összeadjuk az Olimpiának adott támogatással, akkor lassan egy millió eurónál tartunk, amit idén a sportra költöttünk. Ez megengedhetetlen! Főleg olyan olyan körülmények közepette, hogy az összes érintett csapat a középszerűségbe süllyedt", mondta Magyar.

A frakcióvezető felhívta továbbá a figyelmet, hogy amikor a tanács jóváhagyta, hogy úszószakosztállyal bővüljön a VSK, akkor abban egyeztek meg, hogy a város csak a medence bérleti díját fogja fizetni. „Erre a mostani érvelésben 11 személy fizetése, kiszállási díjak, felszerelések szerepelnek".

A megoldás kézenfekvő volt: a VSK kapott 33.000 lejt, a fennmaradó 267.000 lejjel pedig kiegészítették a tervezetben szereplő 500.000 lejt, előteremtve ezzel a színházi alkalmazottak bérét.

A költségvetéssel kapcsolatban Maskulik kifogásolta továbbá, hogy az év elején 128.000 lejt hagyott jóvá a tanács az iskolai fogorvosi rendelők kialakítására, ebből pedig mindössze egyet hoztak létre 17.000 lejért. Ráadásul az erre a célra elkülönített összeget is átirányították máshová. „Zilahon öt ilyen rendelő működik, Nagykárolyban egy és további kettő van kialakulóban. Mi pedig mindössze egyet vagyunk képesek létrehozni két év ígérgetés után", hívta fel a figyelmet Ratiu is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: