2012-10-17 09:48:53• hírek • Konsiczky Zoltán, MTI

A válság ellenére is segíteni kell a fejlődő országokat

Az uniós polgárok 85 százaléka szerint Európának a gazdasági válság ellenére továbbra is segítenie kell a fejlődő országokat - derül ki egy felmérésből, amelynek eredményét kedden ismertette az Európai Bizottság.

Az Eurobarométer által készített felmérésből kitűnik, hogy az uniós polgárok 61 százaléka szerint növelni kellene azoknak a segélyeknek a mértékét, amelyek a szegénység leküzdését szolgálják. A válaszadók 55 százaléka véli úgy, hogy a gyorsan növekvő, feltörekvő országokat már nem kellene támogatni. 61 százalék szerint pedig a segélyezésnek azokra az országokra kell összpontosulnia, ahol például konfliktusok vagy természeti katasztrófák pusztítanak vagy pusztítottak.
"Örömmel látom, hogy az európaiak többsége mélyen meg van győződve a szolidaritás értékéről, még akkor is, ha esetleg saját maga is nehéz gazdasági helyzetben van... nem takarékoskodhatunk bolygónk legnincstelenebbjei kárára" - hangoztatta Andris Piebalgs uniós fejlesztési biztos.

A megkérdezettek 53 százaléka szerint a szegény országok fejlődését leginkább a korrupció akadályozza. A segélyezés támogatása mellett viszont a válaszadóknak csak 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hajlandó személyesen is több pénzt fordítani olyan termékekre, mint például a tisztességes kereskedelemből származó úgynevezett fair trade-termékekre, amelyekkel a fejlődést támogatnák.

A Magyarországra vonatkozó részeredmények tanúsága szerint a magyarok kisebb arányban, de még így is elsöprő többségben támogatják a szegény országok támogatását; az uniós 85 százalékkal szemben Magyarországon a válaszadók 73 százaléka, négyből hárman fontosnak tartják a fejlődő országok népességének támogatását. 72 százalék véli úgy, hogy az uniónak a konfliktus vagy természeti csapás sújtotta országokat kellene előnyben részesítenie.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: