2018-01-14 06:37:04• hírek • Agerpres.ro

A vallásszabadság napjává nyilvánítanák január 13-át

Az erdélyi történelmi egyházak püspökei azzal a kéréssel fordultak Románia parlamentjéhez, a magyar Országgyűléshez, illetve az Európai Parlamenthez, hogy január 13-át nyilvánítsák a vallásszabadság napjává.

A Tordán tartott 1568-as erdélyi országgyűlés ezen a napon iktatta a világon elsőként törvénybe a vallás- és lelkiismereti szabadságot. A 450. évforduló alkalmából egy dokumentumot is elfogadtak az egyházak képviselői.


Az erdélyi szász és magyar evangélkius-lutheránus, a református és az unitárius egyházak képviselői azt, kérték, hogy a vallásszabadság 1568-as első kinyilvánításának történelmi fontosságt hangsúlyozva Románia parlamentje fogadjon el egy ünnepi határozatot, és nyilvánítsák a vallásszabadság napjává január 13-át. A dokumentumban az áll, hogy ugyanerre kérik a magyar Országgyűlést és az Európai Parlamentet is.


Az 1568. január 6-a és 13-a között tartott tordai országgyűlés a világon elsőként fogadta el a vallás- és lelkiismereti szabadságot, amely által Erdély a vallási szabadság, a vallási türelem földjévé vált, ahol más országokból elűzött, üldözött személyek kaptak menedéket, írták az egyházi képviselők.


A Tordán szervezett hálaadó ünnepség keretében emlékművet avattak a 450 évvel ezelőtt tartott országgyűlésnek otthont adó római katolikus templom kertjében.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: