2019-10-08 10:22:02• hírek • szigetlanka.eu

A vallás mai szerepéről és helyéről az első őszi Lankadatlanulon

A Szatmár-Szigetlankai Református Egyházközség első őszi nyitott bibliaórájának, a Lankadatlanulnak szociológus vendége, előadója lesz. Sokat épülhetnek mindazok, akik elérkeznek az alkalomra, ahol a Lanka Duó vezetésével énekelhetnek, és hangolódhatnak az előadás mondanivalójára.

A szigetlankai református templomban csütörtökön 18 órától a Lankadatlanul vendége ezúttal Dr. Frigy Szabolcs szociológus, egyetemi oktató lesz, aki a vallás helyéről és szerepéről beszél a fogyasztói társadalomban.

 

A vallás mindig kiemelt jelentőségű volt a mindenkori társadalomban. Nemcsak hiedelmet és dogmákat jelent, hanem értelmet ad az ember életének, szenvedésének, a társadalmi igazságosság mércéje is. Az élet minden területére volt egy instant válasza, amely egy stabil biztonságérzetet adott az egyénnek és a közösségnek is.

 

A modernitás kimozdítja a vallást ebből a központi szerepből, a fogyasztói társadalom perifériájára szorul. Sőt a fogyasztói társadalom és a liberalizmus eszméje számos olyan funkciót tölt be, melyet régen a vallás biztosított. A fogyasztás összekapcsolódik az önkifejezéssel, a szabadsággal, új rítusokat hoz létre, értelmet ad a munkának.

 

Az utóbbi évszázadokban nagy mértékben megrendült a vallás világ-magyarázó funkciója, megszűnni látszik, mint olyan makro-narratíva, olyan történet, ami képes egybefogni a múltunkat és a jövőnket, miközben a jelenünket magyarázza.

 

Nagy szeretettel vár mindenkit Rácz Ervin szigetlankai lelkipásztor és a presbitérium.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: