2015-01-08 20:38:56• hírek • MTI

A vállaltnál alacsonyabb volt az államháztartási hiány

Az IMF-tárgyalásokon vállaltnál alacsonyabb, a román bruttó hazai termék (GDP) 1,98 százaléka volt tavaly a román államháztartási hiány az első, becsült adatok szerint - jelentette be csütörtökön Darius Valcov pénzügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy a végleges adatot január végén teszik közzé. Hangsúlyozta, ez azt jelenti, hogy Románia tejesítette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a legutóbbi egyeztetésen vállalt 2 százalék alatti GDP-arányos hiányt.    

Az idei évre Románia 1,83 százalékos államháztartási hiányt vállalt. Eredetileg Bukarest 1,4 százalékban állapodott meg az IMF-fel, de tavaly év végén ezt 0,43 százalékponttal megemelték.

Romániának az idén jár le az IMF-fel és az Európai Bizottsággal megkötött 4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági típusú hitelmegállapodása.

Az országnak nem áll szándékában újabb ilyen megállapodást kötni, de Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön is megerősítette, hogy Bukarest rugalmas hitelkeretet nyitna az IMF-nél, mivel az "nem árt".

Hozzátette, hogy elővigyázatossági típusú szerződésre Romániának már nincs szüksége. A rugalmas hitelkeretről a tárgyalások a jelenlegi hitelszerződés lezárása után kezdődhetnek el - hangsúlyozta Ponta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: