2010-04-13 08:54:04• hírek • Garzó Ferenc/MTI

A FIDESZ történelmi győzelméről írnak

A Fidesz "fölényes és történelmi győzelméről" ír a keddi román sajtó, amely a Jobbik előretörésének is bő teret szentel.

Az Evenimentul Zilei című napilap azt írja: az Orbán Viktor vezette új magyar kormánynak eleget kell tennie a választók elvárásainak, de közben a parlamentbe bekerült szélsőségesek nyomása alatt fog dolgozni.

A lap szerint a szocialisták megsemmisítő vereséget szenvedtek nyolc év kormányzás után. Az Evenimentul Zilei felidézi Orbán és Traian Basescu román államfő tavaly nyári tusnádfürdői találkozását, amikor Orbán a romániai államelnök-választásra utalva kijelentette, hogy Basescura szavazna. A lap szerint Orbán ezzel azt sugallta, hogy kedvezően alakulnak majd a román-magyar kapcsolatok, ha pártja hatalomra kerül. A lap ugyanakkor megállapítja, hogy a Fidesz legutóbbi kormányzása alatt ez nem így történt, mivel Orbánnak a határon túli magyarokkal kapcsolatos politikája "elégedetlenséget" szült Bukarestben.

A cikk szerzője szerint a határon túli magyarok kérdése ezúttal nem volt kampánytéma a Fidesz számára, bár Orbán jelezte: szeretné, ha a parlament napirendjén "szimbolikus kérdések" is szerepelnének, mint amilyen a kettős állampolgárság ügye. A középjobb pártja azt reméli, hogy ha a határon túli magyarok megkapnák a szavazati jogot is, az biztosítani fogja a párt számára a többséget a következő években - írta az Evenimentul Zilei.


Evenimentul Zilei: a Fidesz visszatért Magyarország élére a Jobbikkal a nyomában
Evenimentul Zilei: a Fidesz visszatért Magyarország élére a Jobbikkal a nyomában



A lap külön írást szentel a Jobbik előretörésének. A cikk szerzője szerint a szélsőjobboldali párt eredményes választási szereplése annak köszönhető, hogy a Jobbik fiatalos lendületet sugárzó vezetővel rendelkezik, akit Jörg Haiderhez hasonlít. A szerző szerint a magyaroknak - balszerencséjükre - olyan modern szélsőséges pártjuk lett, amely a XXI. századba lépett.  Ezzel a párt korszerű internetes honlapjára utal. Megállapítja: a Jobbik "idős nacionalistákat, energiával teli fiatalokat, valamint ideológiával nem rendelkező, opportunista, bármely győzteshez hozzácsapódni képes szponzorokat egyaránt képes vonzani".

Infobox
h

Az Adevarul című napilap egész újságoldalt szentel a választásokról szóló tudósításának, amely nem tartalmaz külön kommentáló elemeket, de részletesen ismerteti a választás szereplőiről szóló tudnivalókat.


h


A Jurnalul National című napilap a "jobboldal revánsáról" ír a magyarországi parlamenti választások kapcsán. A lap szerint a Fidesz elégtételt vett a szocialistáktól a korábbi választási vereségekért. A választás nagy vesztese az MSZP.
A Romania libera szerint Magyarország "vészesen jobbra kanyarodott". Úgy látja: a Fidesz történelmi győzelmet aratott, ennek nyomán "szupertöbbséggel" rendelkezik, és így lehetősége nyílik az alkotmánymódosításra. A lap megállapítja, hogy a Fidesznek és vezetőjének néhány vonása "aggasztó kérdéseket vet fel", hiszen Orbán Viktor "nyílt ellenfele a kapitalizmusnak, és híve az erős államnak" annak ellenére, hogy jobbközép politikusnak vallja magát. A lap szerint Orbánnak a demokrácia iránti elkötelezettsége tekintetében is kérdőjelek merülnek fel, hiszen a Fidesz elnöke csodálója a Vlagyimir Putyin által létrehozott tekintélyelvű modellnek, az "ellenőrzött demokráciának".

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: