2019-09-13 06:02:15• hírek • Bede Emőke

A választási névjegyzékből mielőbb ki kell szűrni az elhunyt állampolgárokat!

Másfél hónap múlva ismét az urnák elé járul Románia, ugyanis november 10-én és 24-én sor kerül az államelnök-választás első, illetve második fordulójára. Hogy a voksolás törvényesen, fennakadások nélkül történjen, az önkormányzatok polgármesterei és jegyzői számára csütörtök délelőtt tájékoztatót tartottak a prefektusi hivatalban.

A gyorstalpaló során elsőként Darius Filip megyei prefektus szólt jelenlevőkhöz, biztosítva arról őket, hogy az EP-választások tapasztalatai alapján ez alkalommal is minden gördülékenyen fog zajlani, de természetesen ehhez az kell, hogy a megye minden szavazóházában betartsák a törvényben foglaltakat. Hogy melyek is ezek, azt a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU), a Speciális Távközlési Szolgálat (STS), valamint az Állandó Választási Hatóság képviselői ismertették a polgármesterekkel és jegyzőkkel.


Az ISU képviselője rövid tájákoztatásában elmondta, még a választás előtt minden önkormányzatnál helyszíni ellenőrzést fognak tartani, hogy megvizsgálják, teljesítették-e a törvényekben foglalt biztonsági előírásokat, melyek által meg lehet előzni az esetleges incidenseket. Az STS szakembere is hasonlóan operatív módon közölte a legfontosabb tudnivalókat. Bármilyen meglepő is, a legfontosabb, hogy informatikusnak olyan személyt kell választani, aki valóban ért a táblagépekhez és számítógépekhez, ugyanis már nem egyszer előfordult, hogy olyan munkatársra osztották ezt a szerepet, aki azt sem tudta, mi fán terem a modern technológia. Emellett arra is intették a polgármestereket és titkárokat, hogy a szavazófülkéket olyan termekben állítsák fel, ahol megfelelőek a fényviszonyok, hiszen a személyazonossági kártyák szkennelésének ez az egyik alapfeltétele.



Az Állandó Választási Hatóság képviselőjének az előtte szólóknál sokkal több mondanivalója volt. Hosszasan ismertette a választás lebonyolítására vonatkozó törvényeket, illetve több, sürgősen orvosolandó problémára is felhívta a figyelmet. Ezek közül az egyik említésre méltó a választási névjegyzék mielőbbi frissítése volt, ugyanis az ellenőrzések során számos regiszterben találtak olyan állampolgárokat is, akik már jóval korábban elhunytak. Emellett azokat is ki kell szűrni a névjegyzékből, akiktől bírósági döntés által megvonták a szavazati jogot. A Speciális Távközlési Szoláglat szakemberéhez hasonlóan az AEP képviselője is arra szólította fel a polgármestereket, hogy a táblagépekhez valóban olyan személyeket ültessenek, akik nem most találkoznak először a készülékkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: