2008-06-03 17:07:02• hírek • István Löchli

Súlyos kampánysértés és csalás Marosvásárhelyen

 A marosvásárhelyi választás eredményeinek megsemmisítését kéri az RMDSZ.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a marosvásárhelyi helyhatósági választások polgármesteri eredményeinek megsemmisítését kéri. Az erre vonatkozó beadványát hétfő este adta le a megyei szervezet a Központi Választási Irodához.

A dokumentumban súlyos kampánysértést és csalást bizonyító eseteket sorolnak fel, amelyekkel a PD-L, a szavazás napján és a szavazatszámlálás során is, befolyásolta a szavazás eredményét. Ehhez videófelvételeket, fényképeket csatoltak, ezzel bizonyítva, hogy a Dorin Florea vezette kampány során súlyosan megsértették a törvényeket.

Kampánycsend idején minden létező csatornán keresztül ment tovább a szavazók meggyőzése, plakátolásról, vasárnap hangosbemondóval szavazásra buzdító autókról, a jelenlegi polgármestert reklámozó szórólapokról van szó. Ugyanakkor a város központjában folyamatosan ment a párt és a jelölt mozgóképes reklámja, Dorin Florea stábjának emberei családokat kerestek meg vasárnap telefonon és a kaputelefonon keresztül, buszokkal hoztak szavazni a város szélén élő romákat. Egy, a törvénytelenségeket filmező operatőr kamerájának ellopása a rendőrök szeme láttára a legsúlyosabb eset, amely büntetőjogi eljárást von maga után – tájékoztatott Borbély László.

A szavazókörzetekben számos esetben tűnt el szavazócédula, ugyanakkor hiányzott a lapokról a biztonsági pecsét, sok helyről pedig azt jelezték, hogy előre lepecsételt szavazólapot, netán több szavazólapot kaptak. Az is megtörtént, hogy a választópolgárok azzal szembesültek, hogy mire a szavazókörzetükhöz értek, már valaki voksolt helyettük. A független megfigyelők munkáját számos szavazókörzetben akadályozták, az is előfordult, hogy a körzeti elnök a rendellenességek megtárgyalásakor kitiltotta a civil szervezetek képviselőit. Az exit-poll kérdezőbiztosain keresztül is megpróbálták befolyásolni a szavazás menetét.

A szavazatokat nem a bizottság tagjainak jelenlétében számlálták, hanem a különböző pártok képviselői külön elosztva számoltak, az érvénytelen szavazatokat pedig ollóval vágták át vagy pedig csomagba gyűjtve csak a legfelső lapot érvénytelenítették. Volt olyan körzet, ahol a jegyzőkönyveket nem a megfelelő módon állították ki, azzal takarózva, hogy nem kapták meg a formanyomtatványt.

Borbély László azt is hangsúlyozta, hogy a helyi választási iroda nem kezelte megfelelően ezeket az eseteket, legjobb esetben is csak figyelmeztetésben részesítették a PD-L stábját, éppen ezért az RMDSZ a Központi Választási Irodánál kérte az eredmények megsemmisítését.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: