2015-02-02 18:12:33• hírek • (x)

A válaszadás jogán

A Szatmár Megyei Tanács a válaszadás jogán közleményben reagált a Szatmár.ro-n 2015. január 28-án megjelent cikkekre. A közleményt a következőkben saját fordításunkban tesszük közzé:

A 2015. január 28-án megjelent cikkekkel kapcsolatban kijelentjük: a helyi közigazgatásra vonatkozó 215/2001-es törvény - annak későbbi kiegészítéseivel együtt - 94. cikkelyének 3. bekezdése alapján és a Megyei Tanácsok működéséről és megszervezéséről szóló szabályzat, amelyet a 166/2012 számú határozattal fogadott el a Szatmár Megyei Tanács, kimondja, hogy a megyei tanácsülés összehívása legkevesebb 5 nappal a rendes havi ülés megszervezését megelőzően történik. A 2015 január 28-án megtartott rendes havi tanácsülést megelőzően a tanácsosok összehívására a törvény által előírt határidő szerint, 2015. január 22-én került sor.

A tanácsülés napirendjén szereplő pontokat a Szatmár Megyei Tanács tagjaihoz 2015. január 23-án küldte ki a Szatmár Megyei Tanács, azaz öt nappal az ülést megelőzően.

A helyi közigazgatásra vonatkozó 215/2001-es törvény (és annak későbbi módosításai) 43. cikkelyének első bekezdése, valamint a Szatmár Megyei Tanács által a 166/2012-es számmal elfogadott határozat, amely a Megyei Tanácsok működéséről és megszervezéséről szól, kimondja, hogy a napirendi pontok kiegészítése csak sürgős esetekben történhet meg, olyan esetekben, amikor a problémával nem lehet a következő megyei tanácsülésig várni és a jelenlevő tanácsosok többsége megszavazza azt.

Ennek értemében, mivel sürgősen megoldásra váró gondok merültek fel a tanácsülés összehívását követő időszakban, szükség volt arra, hogy újabb határozati pontok kerüljenek napirendre, olyanok, amelyek kidolgozása csak a tanácsülés napján fejeződött be. Csak ezek a projektek kerültek kiegészítésként a megyei tanácsosok elé a tanácsülés napján.

Ami a szakbizottságokat illeti, a Román Kormány 35/2002-es rendelete 22. cikkelyének első bekezdése, illetve annak módosításai alapján, valamint a Szatmár Megyei Tanács által 166/2012-es számmal elfogadott, a Megyei Tanácsok működéséről és megszervezéséről szóló rendelet és annak módosításai alapján a szakbizottságok összehívása három nappal a megyei tanácsülés előtt történik, annak időpontját viszont a bizottságok elnökei határozzák meg.

Az alábbiakban közzétesszük azon határozattervezeteket, amelyekkel az eredeti napirend kiegészült:

  1. Határozattervezet a „COOP - A sebezhető társadalmi csoportok foglalkoztatottsági esélyének növelése és gazdasági inklúziója" elnevezésű projekt előfinanszírozása vagy közös finanszírozása érdekében megkötendő visszatérítendő hitel felvételéről, olyan körülmények között, hogy a Szatmár Megyei Tanács vissza nem térítendő jelleggel haszonélvezője az Európai Unió pénzalapjainak.

  2. Határozattervezet azon orvosi berendezéseket és egyéb felszereléseket tartalmazó listáról, amely az Avasfelsőfalui Városi Kórház fejlesztését szolgálják majd és amelyek megvásárlását a PNDL program teszi lehetővé. A projekt értéke 5.000.000 lej.

  3. Határozattervezet azon orvosi berendezéseket és egyéb felszereléseket tartalmazó listáról, amely a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályának fejlesztését szolgálják majd és amelyek megvásárlását a PNDL program teszi lehetővé. A projekt értéke 28.000.000 lej.

  4. Határozattervezet azon orvosi berendezéseket és egyéb felszereléseket tartalmazó listáról, amely a Szatmár Megyei Tüdőkórház fejlesztését szolgálják majd és amelyek megvásárlását a PNDL program teszi lehetővé. A projekt értéke 1.700.000 lej.

Számításba véve annak lehetőségét, hogy egyes kollégáink, megyei tanácsosok, nem értették meg ezen tervezetek elfogadásának fontosságát a Szatmár Megyei Tanács 2015. 01. 28-án megtartott ülésén, a közvélemény megítélésére hagyatkozunk, hogy eldöntsék, fontos-e 34,7 millió lejes fejlesztéseket eszközölnünk 2015-ben a szatmári egészségügyben, olyan körülmények között, hogy az összeget a PNDL biztosítja és hogy fontos-e további 4,7 millió lejt fordítani a "COOP - A sebezhető társadalmi csoportok foglalkoztatottsági esélyének növelése és gazdasági inklúziója" elnevezésű projekt előfinanszírozására vagy közös finanszírozására.

Csakis köszönteni tudjuk Pataki Csaba szenátor úr magas fokú érdekelődését megyénk mindennapjai iránt, ám sajnálatunkat kell kifejeznünk, amiért nem tudjuk összeegyeztetni munkaütemünket az övével. Csodálatunkat fejezzük ki ugyanakkor az irányú bizalmatlansága iránt, amit a szenátor úr az RMDSZ frakció tagjai iránt táplál - pedig jó néhányuk komoly közigazgatási tapasztalattal rendelkezik - , másként nem tudjuk ugyanis magyarázni, hogy miért szeretne részt venni minden tanácsülésen.

Egy bizonyos pontig megértjük a politikai beavatkozást, de azt szeretnénk, hogy ezek legalább megalapozottak legyenek, hogy legyen valóságalapjuk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: