2013-05-30 18:31:13• hírek • Kocsis Zoltán

Több, mint kétszeresére emelte a válás díját a városi tanács

A Szatmárnémeti Városi Tanács (VT) májusi ülésének döntése alapján a következőkben fizetni kell a reklámhirdetések kifüggesztéséért. Jó hír viszont a szatmáriak számára, hogy a következő esztendőben sem emelkednek a helyi adók és illetékek összegei. A közigazgatási válások díja pedig lassan igazolja az ismert viccet.

Mivel a törvény értelmében az önkormányzatoknak május 31-ig dönteniük kell a következő évi helyi adók és illetékek mértékéről, a Szatmárnémeti Városi Tanács (VT) úgy határozott: nem változtat a díjakon. Mindez nem számít rendkívüli döntésnek, hisz évek óta nem történt változás az adók és illetékek mértékét tekintve. Legalábbis olyan változás nem, amelyet az önkormányzat kezdeményezett volna. Az idei év elején a Ponta-kormány kötelezte az adóssággal rendelkező önkormányzatokat az adóemelésre.

A májusi rendes havi ülésen a városatyák megerősítették azon korábbi döntésüket, hogy legtöbb húsz millió lej értékű hitelt szeretnének felvenni a különböző európai uniós projektek önrészének finanszírozására. A testület elfogadta tovább a Stupilor, a Gradinarilor, a Ciresilor, a Castanilor és az Amaci út víz-és kanalizálási hálózatának bővítéséről szóló tervek technikai-gazdasági mutatóit - a Piros Berekben végrehajtandó bővítésről szóló pont viszont lekerült a napirendről.

A polgármesteri hivatal tavaly nyáron döntött úgy, hogy a rendelkezésére álló felületeket bárki ingyen használhatja reklámja kifüggésütéséhez. Ez a liberalizáció viszont igazi plakátkáoszt okozott, ezért a városi tanács úgy döntött: két lejt kell majd fizetnie mindenkinek négyzetméterenként. A szerződést a város Közterület-fenntartó Szolgálatával kell megkötnie, az pedig vállalja, hogy a következő munkanapon kihelyezi őket.

„Mindenképpen jó ötletnek tartom, mert az tarthatatlan volt, hogy a várost ellepték a mindenféle reklámplakátok. A kérdés már csak az, hogy ki fogja betartani és betartatni ezt", mondta a tanácsülés végeztével Magyar Lóránd RMDSZ-es tanácsos.

Döntés született arról is, hogy az önkormányzat visszaveszi az adminisztráció jogát a Damjanich (Porumbeilor) utca 1. szám alatti ingatlan fölött. Ezt elvileg az Országos Drogellenes Megelőzési és Tanácsadási Központ (ANA) szatmárnémeti osztálya használta, de gyakorlatilag három éve üresen áll. Maskulik Csaba tanácsos kérdésére, hogy mit kezd az ingatlannal a város, Dorel Coica polgármester szűkszavúan csak annyit válaszolt: már megvan a tervük.

Döntés született arról is, hogy az önkormányzat eladta a Kölcsey Ferenc (Iuliu Maniu) utca 8. szám alatti ingatlant az Aurora kft-nek. Egy 2012 októberi tanácsi határozat szerint egy négyzetméter 106 lejt ér, így az 530 négyzetméteres területért 56.180 lejt kell fizetnie a vásárlónak.

A grémium áldását adta arra a határozatra is, mely szerint a szegénykonyha az Árpád (Vasile Lucaciu) utcáról az Ilisesti utcára, a Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztályának székhelyére költözik.

Végezetül a városi tanács úgy döntött, hogy több, mint kétszeresére emeli a válások díját. Eddig 200 lejt kellett fizetnie a Lakosságnyilvántartó Közszolgálatban annak, aki el szeretett volna válni párjától. Ezt követően viszont már 500 lejbe kerül majd, hogy az anyakönyvi hivatal elváltnak nyilvánítson valakit. Lassan beigazolódik a vicc, mely szerint azért kerül olyan sokba a válás, mert minden pénzt megér...

A tanácsülés végén dr. Láng László tanácsos hívta fel a kollégák figyelmét arra az anomáliára, hogy a Károlyi úton továbbra is ki van helyezve a 30 kilométer/órás sebességkorlátozást kötelezővé tevő tábla, holott annak csak az útjavítások ideje alatt kellett volna érvényesnek lennie. Felvetette azt az ötletet is, hogy az Árpád utca elején, a Decebal híd lábánál, a Pénzügyi Igazgatóság előtt javasolt lenne olyan táblákat kihelyezni, amely segít az autósoknak idejében eldönteniük: melyik sávba kell besorolnia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: