2016-02-14 10:55:10• hírek • Szatmar.ro

A válásnak negatív hatásai vannak a gyerekekre

A krízisben levő családokról is beszélgettek, a válás negatív hatásait is bemutatták a Házasság hetén.

A Házasság hete zajlik Szatmárnémetiben február 7. és 14-e között a Püspökség Világiak Irodája, a Házas hétvége mozgalom, a plébániák és gyülekezetek közös szervezésében. A hét során változatos programok váltották és váltják még mindig egymást, valamint zajlik a Házas kalandtúra, amely nem verseny, de a házastársak együtt - férj és feleség - játszhatják. Minden évben fontosak és sokatmondóak az előadások, idén Dr. Balogh Klára pszichológus, családterapeuta gondolataira voltak különösen kíváncsiak azok a házaspárok és egyedülállók, akik megtöltötték a Székesegyház plébánia előadótermét. A Debrecenből érkezett specialista csütörtökön délután négy órától a válás gyerekekre gyakorolt hatásáról beszélt hallgatóságának.

Előadásában kihangsúlyozta, fájdalommentes válás nem létezik. Különösen nagy hatással van a gyerekekre, hiszen számukra alapszükséglet a szülők közelsége. A bizalmas környezet fontos az önbizalom kialakulásához, a világban való boldoguláshoz. A gyerekekben kialakul egy belső kép a szülőkről, amely társul a bizalommal és hitelességgel. De a szülő több ennél: az életben maradást jelenti, a biztonságot. Ha a szülővel való kapcsolatban vagy a szülők egymásközti kapcsolatában gond mutatkozik, a Maslow-i piramis felsőbb emeleteinek a megvalósulása sérül - leépülnek a gyerekek kapcsolatai, romlik a teljesítmény, elmarad az önmegvalósítás. Ugyanígy jellemző, hogy az anya vagy apa pszichikai, fizikai leromlása esetén a gyerek képes saját szükségleteit háttérbe szorítani, csak, hogy segítse őt/őket: nem éli saját életét, kiesik közösségeiből, koravénnek mutatkozik.

A pszichológus kihangsúlyozta, a gyerekek ösztönösen lojálisak maradnak mindkét szülőhöz a válás után is, ezért engedni kell, hogy tarthassák a kapcsolatot, kifejezhessék szeretetüket, az egyik fél ne bántsa a másikat a jelenlétükben. Bármilyen korú is a gyermek, el kell neki mondani, hogy mi történik, és mi változik meg a válással - ne érezzenek szégyent és végképp ne hibáztassák önmagukat a történtekért. Ilyenkor felértékelődnek a testvérkapcsolatok, a baráti kötelékek, a társadalmi-kulturális környezet szokásrendje. Mi jelenthet segítséget ilyen helyzetben a gyerekek számára? Az együttműködő szülők és rokonság, a jó kapcsolat mindkét szülővel, -a származási családdal, az iskolai támogatás, a veszteségek elismerése és "elgyászolása".

Az előadást követően a résztvevők - többen a válásban érintettek - kérdéseket tehettek fel Dr. Balogh Klárának, aki aztán este hat órától a házasság különböző életszakaszaiban mutatkozó esélyekről és veszélyekről tartott újabb előadást.

Az említett témák feldolgozásával a szervezők épp a házasságot akarták megerősíteni, megoldási alternatívákat adni a résztvevőknek a házasság megmentésére.

A katolikus egyházban a házasság szentség, amit a felek egymásnak szolgáltatnak ki, felbonthatatlan kötelék. Ahogy a katekizmus fogalmaz: "A házassági szövetséget, amelyben a férfi és a nő az egész élet olyan közösségét hozza létre egymással, mely természeténél fogva a házasfelek javára, gyermekek nemzésére és nevelésére irányul, Krisztus Urunk a megkereszteltek között a szentség rangjára emelte."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: