2012-05-14 17:26:17• hírek • MTI

A valaha élt legnagyobb krokodilt azonosították

A valaha élt legnagyobb krokodilt azonosította egy amerikai kutató, az őskori hüllő akár az embert is képes volt egyben lenyelni. A leletről a Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban jelent meg tanulmány.

Az eddig ismeretlen faj, a Crocodylus thorbjarnarsoni 2-4 millió évvel ezelőtt élt Afrikában, maradványait Kenyában tárták fel. A fosszíliákat új fajként Christopher Brochu, az Iowai Egyetem docense azonosította, megvizsgálva a maradványokat Nairobiban, a kenyai Nemzeti Múzeumban - olvasható az Iowai Egyetem honlapján.
"Ez a legnagyobb ismert krokodil, testhossza meghaladta a 8 métert, míg a nílusi krokodil (Crocodylus niloticus) testhossza nem éri el a 6,5 métert" - magyarázta Christopher Brochu.

Hozzátette: a krokodil távoli őseink kortársa volt, és nagy veszélyt jelenthetett a vízhez merészkedő korai emberfélékre, amelyek magassága legfeljebb 1,2 méter volt
"Nem találtunk eddig olyan fosszílizálódott emberi maradványokat, amelyeken krokodiltól származó harapásnyomokat fedeztünk volna fel. A krokodilok azonban bármit bekapnak, ami az útjukba kerül, ráadásul a Crocodylus thorbjarnarsoni lényegesen nagyobb volt, mint a mai hüllők" - hangsúlyozta a tudós.

Christopher Brochu azonosította két évvel ezelőtt az afrikai emberevő szarvas krokodilt, a Crocodylus anthropophagust is, amely 1,84 millió évvel ezelőtt élt a mai Tanzánia területén.

Az amerikai kutató hangoztatta, a Crocodylus thorbjarnarsoni nem áll közvetlen rokoni kapcsolatban a nílusi krokodillal. Ez azt jelenti, hogy a nílusi krokodil viszonylag fiatal faj, nem pedig őskori "élő fosszília", amelynek sokan tartják.
"Nem tudjuk, hogy valójában honnan eredeztethető a nílusi krokodil, az viszont biztosra vehető, hogy az őskori gigászok kihalása után jelent meg" - összegezte Christopher Brochu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: