2019-02-07 09:45:21• hírek • Nagy Tímea

A tűzben odalett mindenük. Segítségükre siet a Gasca Zurli és a tűzoltóság. Segítsen Ön is!

A Szatmár megyei tűzoltóság is segítségére siet annak a hétgyermekes résztelki családnak, akiknek a szombat hajnali tűzben odalett mindenük. Egy élet munkája vált hamuvá. Ők pedig végignézték.

Résztelken szombat hajnal 5:00 órakor arra ébredt a kilenc fős Kajtár család, hogy lángokban áll az otthonuk. Sikerült kimenekülniük. Ez a legfontosabb. A hirtelen öröm és hála után következik az első kétségbeesés: hol hajthatják le a fejüket következő este? Lesz-e hol aludni, lakni? Mit adnak a gyermekekre másnap? Mit adnak nekik enni? És így tovább...

 

 

A szülők legnagyobb lánya, a nyolcadik gyermek Bukarestben él a férjével , már 20 éves. Eljöttek a két legkisebb csemetéért, és elvitték magukhoz egy hétre még aznap, szombaton. Rá egy hétre hazahozzák őket, hátha addig rendeződik a helyzet valamelyest, lesz hol lennie a legkisebbeknek is. Vagy nem.

 

Jelenleg Résztelken, egy használaton kívüli, volt egészségügyi célokat ellátó épületbe rendezkedtek be. A falubeliek vittek bútorokat, ruhákat, matracokat, ágyneműt, ételt, így élnek napról napra.

 

Az anyuka otthon van a gyermekekkel, főállású szülő, háziasszony. A férje nyáron a település csordájára vigyáz, télen nincs állása, esetleg besegít itt-ott. A legnagyobb lány 18 éves, már dolgozik. Konyhai kisegítő egy szatmárnémeti étteremben, otthonról jár be a városba. Az utazással és a munkaidővel együtt 12 óra megy el a napjából, hogy szinte minimálbérért gürcöljön ennyire fiatalon. Mégis, mikor szükség van a segítségére, szó nélkül hozzálát. A kisebbek óvodába és iskolába járnak, jó gyermekek, jó tanulók. A szüleiknek nincs panaszuk rájuk.

 

Jó emberek, és rászorulók, mégis velük történt a szerencsétlenség, melyet senkinek, még a rosszakaróinak sem kíván az ember.

 

 

A Szatmár megyei tűzoltóság szerdán tette közzé azt a bejegyzést a közösségi oldalukon, melyben a történtek részletei mellett egy nemes kezdeményezésről mesélnek. Ezek szerint, a megyei tűzoltóság minden munkatársa hozzájárul valamivel, akár tárgyadománnyal vagy kisebb-nagyobb összeggel a család megmentéséhez. Nem hagyják magukra az elesetteket az után sem, hogy a tüzet eloltották. A 13 munkatársuk, akik a helyszínen oltottak, a legrosszabb, a legsötétebb pillanatban találkoztak a családdal. A kétségbeesés pillanatában látták, hogyan viszonyulnak a helyzethez és egymáshoz a bajbakerültek. Ezért döntöttek úgy, hogy nem csak életet mentenek ezúttal, hanem lelkeket is.

 

A tűzoltóság ezzel a nagylelkű felajánlással csatlakozott ahhoz a jótékonysági mozgalomhoz, melyet a résztelki ortodox atya, Libotean Florin indított el, rá nem sokkal csatlakozott Papici Marcela, a Megyei Sűrgősségi Kórház volt igazgatónője, aki nem mellesleg a Szülők Együtt a Gyermekekért Szatmárnémeti Egyesület vezetője. A kezdeményezésről információt és a legfrissebb eredményeket a #casaoamenilorbuni kifejezést használva találhatnak a Facebookon.

 

 

Kajtáréknak most minden segítség jól jön. Elgondolkozott, hogyan szállhatna be Ön is?

 

Jelenleg egy „új” házra gyűjtenek. A lakóingatlan a leégettől nem messze található. Jobb állapotban van, mint az előző, de felújításra szorul. Ezt szeretné az eddig akcióba lépett karitatív szándékú csapat megvenni. Az ára 22 ezer euró. A vételárból február 6-a estig összesen 8655 euró gyűlt össze, az összeget átutalással és készpénzben jutatták el a jóakarók. A vásárlás mellett a renoválásra, a bútorokra, valamint a hét gyermek és a szüleik számára a legalapvetőbb dolgok megvételéhez is szükség lenne némi tőkére, ezért sem szabad most leállni!

 

A kezdeményezéshez szerdán hivatalosan is csatlakozott a „Gasca Zurli” gyermekdalokat játszó zenekar vezetője, Mirela Retegan, illetve az együttes. A személyes oldalán közzétett videóban elmeséli, hogy többen is megkeresték, a kérésre pedig rögtön igent mondtak. A volt szatmárnémeti lakos vasárnap a családhoz is ellátogat, meglepi a gyermekeket és élőben bejelentkezik a helyszínről. Az adást a Facebook oldalán követhetik. Március 3-án pedig egy vagy két jótékonysági koncertet tartanak városunkban és a bevétel egészét felajánlják a Kajtár család számára.

 

 

Remélhetőleg, addigra a házat sikerül megvenni, és a koncert(ek) bevételéből a további szükségleteket pótolhatja majd a hétgyermekes szülőpár.

 

Kérjük, segítsen Ön is. Százakhoz juttatja el a felhívást egy megosztással, adományával hozzájárulhat egy igazi otthon megteremtéséhez.

 

Az átutaláshoz szükséges számlaszámok:

Banca Transilvania
Címzettek: Papici Marcela - Pr Libotean Florin
Lej: RO24BTRLRONCRT0146227501
Euró: RO71BTRLEURCRT0146227501
Font: RO29BTRLGBPCRT0146227501
Dollár: RO75BTRLUSDCRT0146227501

 

Segítsünk együtt! Egy ország fogott össze a kilenc fős családért. Legyen részese Ön is a katasztrófa boldog végének!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: