2018-05-08 13:02:00• hírek • MTI

A turizmus jobban károsítja a klímát, mint eddig gondolták

A világturizmus az eddig hittnél jobban károsítja a klímát, az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mintegy tíz százalékáért felel egy jelentés szerint. A Sydney-i Egyetem kutatói által összegyűjtött adatok alapján a legtöbb károsanyag-kibocsátásért az amerikai turisták felelősek.

Arunima Malik, a Sydney-i Egyetem kutatója és kollégái 189 országból gyűjtötték a turizmushoz kapcsolódó átfogó adatokat, többek között turisztikai világszervezettől. Ezeket az adatokat saját adatbankban összegezték, hogy a turisták származása alapján következtessenek karbonlábnyomukra. Eredményeikről a Nature tudományos lapban számoltak be.


Az amerikai turisták után a kínaiak bocsátják ki a legtöbb környezetre ártalmas anyagot. A harmadik helyen a német turisták állnak, őket az indiaiak, a mexikóiak, a brazilok, a kanadaiak és a japánok követik.


A tudósok szerint a korábbi kutatások jóval alacsonyabb értékekre jutottak. Egy 2010-es tanulmány mintegy 3 százalékra tette a turizmushoz köthető károsanyag-kibocsátást. Ezek az elemzések azonban nem fedték le a turizmuson alapuló ellátórendszert, és ezáltal nem valós karbonlábnyomot hoztak ki eredménynek – tette hozzá a kutató.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: