2014-02-20 14:29:13• hírek • MTI/Kovács Andrea

A tüntetők a kijevi kormánynegyedet ostromolják

A kijevi radikális ellenzéki tüntetők ostromot indítottak csütörtökön a kormánynegyed ellen, miután a belügyi egységek újabb támadásba lendültek a Majdan, azaz a Függetlenség tere ellen.

Az MTI fotóriportere a helyszínen tizenkét holttestet látott lepedővel letakarva. Az UNIAN ukrán hírügynökség azt közölte, hogy legalább heten haltak meg, közülük hatnál nyaki lövés látható. Ez a tüntetők szerint arra utal, hogy rendőrségi orvlövészek végeztek velük.

Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint ugyanakkor rendőrök tucatjai vesztették életüket vagy sebesültek meg az ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók kijevi összecsapásaiban. A közlemény a tüntetőkre hárította a felelősséget a vérontásért.

A miniszterelnöki hivatal egyik illetékese szerint közben megkezdték a miniszterelnöki hivatal, a parlament és a Kijev szálloda kiürítését azután, hogy a tüntetők benyomultak a kormánynegyedbe az Insztitutszka utca irányából, ahol jelenleg is heves harcok folynak. A tüntetők elfoglalták a Majdan és az Insztitutszka utca sarkán lévő Ukrajina szállodát is. A tüntetők önvédelmi egységeinek közlése szerint a hotel tetején három rendőrségi mesterlövész van.

A miniszterelnöki hivatal egyik illetékese szerint evakuálják továbbá a parlament közelében lévő Kijev szálloda vendégeit és dolgozóit is (ebben a szállodában laknak a vidéki parlamenti képviselők a plenáris ülések idején). Visszafoglalták a tüntetők az Ukrán Ház nevű kulturális központot is.

A belügyi egységek több tucatnyi tagja adta meg magát közben a tüntetőknek. Az Inter tévécsatorna értesülései szerint hetven rendőr esett a fogságukba.

Becslések szerint csütörtök délelőtt mintegy harminc ezren voltak a Függetlenség terén. A Majdan körül és a korábbi zavargások helyszínén, a kormánynegyedben lévő Hrusevszkij utcában hozzáláttak a barikádok újraépítéséhez.

Helyi médiajelentések szerint előző este a vezetés ultimátumban szólította fel a tüntetőket, hogy adják meg magukat. Miután nem kaptak választ, csütörtökön újra ostrom alá vették a Függetlenség terét, amelynek védői viszonttámadásba lendültek.

A kormányellenes tüntetők vezetői felszólították az ukrajnai parlamenti képviselőket, hogy helyi idő szerint délután három órakor gyűljenek össze a törvényhozásban a válság rendezésének szentelt rendkívüli ülésre.

Az Eszpreszo ukrajnai internetes tévé élőben közvetítette a tüntetők üzenetét, akik a kijevi központi téren lévő emelvényről kérték erre a honatyákat. Ígéretet tettek arra, hogy a tiltakozók nem fogják elfoglalni a törvényhozás épületét. Az ellenzéki szónokok felszólították a rohamrendőröket, hogy álljanak a nép oldalára. Arra figyelmeztették továbbá őket és a katonákat, hogy éles lőszer használata a tüntetők ellen emberiesség elleni elévülhetetlen bűncselekménynek minősül. Értésükre adták azt is, hogy az ukrán törvények ilyen esetben lehetővé teszik számukra a parancs megtagadását.

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem törölték a három európai uniós, Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, illetve Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökre tervezett kijevi találkozóját. A megbeszélésen jelen van Leonyid Kozsara ügyvezető ukrán külügyminiszter és Andrij Kljujev, az elnöki hivatal vezetője is - jelentette ki Anna German kormánypárti képviselő (Régiók Pártja), Janukuvics tanácsadója az Interfax Ukrajina hírügynökségnek. A francia külügyminisztérium annyit közölt, hogy a három uniós miniszter nem utazott el az ukrán fővárosból, és tárgyalnak Janukoviccsal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: