2007-03-17 16:25:35• hírek • Kis Csilla

A túlzott higiénia betegséget okoz

higieniatulA vizsgálatok szerint a túlzott higiénia növelheti a felnőttkori szívbetegségek kockázatát.

A legfrissebb vizsgálatok szerint a túlzott higiénia, amely korlátozza a gyerekek különféle mikroorganizmusokkal való kapcsolatát, növelheti a felnőttkori szívbetegségek kockázatát.

Eddig a higiéniai szabályok túl szigorú betartását az allergia kialakulásának magas kockázatával kapcsolták össze, ami például asztma kialakulásához vezethet. Némelyik tudós úgy véli, hogy azért szenvednek egyre többen allergia okozta betegségekben a fejlett országokban, mert túl higiénikus az ott folytatott életmód.

Ezen elmélet szerint a steril tisztaság korlátozza a gyerekek immunrendszerének normális fejlődését, mivel nem érintkezik kellő mértékben a mikroorganizmusokkal. A legfrissebb vizsgálatokat egy hétszáz fős mintán végezték, amelynek a fele szívbeteg volt, a másik fele nem. Mindegyik résztvevőtől megkérdezték, milyen fertőző betegségei voltak gyermekkorában. Kiderült, hogy az egészséges kontrollcsoport alanyai gyakrabban estek át valamilyen vírus okozta gyulladásos fertőzésen gyermekkorukban, mint azok, akik valamelyik szívbetegségben szenvedtek.

A tudósok erős összefüggést találtak a gyermekkori infekciók száma és a szívbetegségek kockázatának mértéke között - például két infekció 40, négy 60 százalékkal, hat pedig 90 százalékkal csökkentette a szívbetegségek kockázatát. A tudósok szerint ezek az eredmények azt mutatják, hogy a tisztaság szigorú betartása részben felelős a huszadik századi szívbetegségek jelentős részének kialakulásáért. ma.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: