2020-03-13 14:46:55• hírek • Bede Emőke

A trichinella-vizsgálat kötelező elvégzésére emlékeztetik a lakosságot

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A trichinella-vizsgálat kötelező elvégzésére emlékeztette a lakosságot a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA), hiszen csak így előzhető meg a kevésbé ismert, de annál veszélyesebb betegség, a trichinellózis.

A betegséget a Trichinella több típusa, például a T. spiralis, T. britovi, T. natíva nevű, szabad szemmel nem látható fonalférgek okozzák. Az emberi szervezetbe a trichinella fertőzött hús vagy abból készült húskészítmény (kolbász, sonka, stb.) elfogyasztásával kerül be, épp ezért a DSVSA mindenkit arra int, ne mulasszák el bevizsgáltatni a háztáji sertésből vagy vaddisznóból származó húst és/vagy húskészítményeket.


Annál is inkább, mivel idén már négy olyan sertésmintát is kapott a hatóság, melyről kiderült, hogy hordozza a betegséget okozó fonálférget. Azon gazdákat, akik a sertéseket korábban bejegyeztették az országos adatbázisba, a DSVSA kártalanította, ám egy avasújfalui állattartó nem volt ennyire körültekintő, így őt nem lehetett kárpótolni a több mint 8 ezer lejes veszteségért.


Milyen tünetek jellemzik a fertőzést az emberben?

„A fertőzött hús fogyasztása után az elfogyasztott lárvák mennyiségével arányos súlyosságú gyomor-bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő 2-28 napon (leggyakrabban 7-10 napon) belül. Amikor a lárvák a véráramba jutnak, gyakran akár 39-40 °C fokos láz, izom- és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, a szívizomkárosodás alakulhat ki” - írja a trichinellózisról a webbeteg.hu.


Hol végeznek trichinella-vizsgálatot Szatmár megyében?

A vizsgálat március 14-én Szatmárnémetiben a 17-es lakónegyedben található élelmiszerpiacon, Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban ugyancsak a piacokon, Szatmár megye többi részén pedig az állategészségügyi hatóság kirendeltségén, valamint több magán állatorvosi rendelőnél is elvégezhető, március 15-én azonban csak az utóbbiakban lehet kérni a bevizsgálást. A vizsgálat elvégzéséhez a tulajdonosnak/kérelmezőnek az állat rekeszizmából kell mintát vinnie, illetve kéznél kell legyen személyi igazolványa, a sertés füljelzője, valamint az analízis 23,80 lejes ellenértéke. Ugyanakkor a DSVSA felhívja rá a figyelmet, hogy a magánrendelők díjszabása változhat.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: